„В България ставаме жертва на едно мнозинство, което иска да живеем в илюзии, да ни убеди в несъстоятелността на фактите – защото повечето българи не вярват в науката“.

По този начин пулмологът проф. Коста Костов коментира пред БНР нагласите на българските граждани срещу Covid-ваксините. „Истината е, че ваксинациите затварят вратите към болниците и към реанимациите. Научните данни са от много страни по света, в които убедително съвпадат процентите на имунна защита при ваксиниране. Не по-малко от 95% е защитата от критично протичане при заразяване и поне 98% е защитата от смъртност, ако си имунизиран“.

Д-р Костов е консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“. Той беше председател на кратко просъществувалия Медицински съвет към Министерския съвет, който беше създаден да подпомогне Националния оперативен щаб в борбата с Covid през пролетта на 2020 г. Също така е част от инициативния комитет, издигнал кандидат-президентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Пред националното радио Костов цитира проучване на „Евробарометър“ от края на 2020 г., проведено в 28 европейски страни, в което 70% от българите признават, че не разбират от наука. Само 8 на сто са казали, че следят научните факти и им се доверяват, а 22 на сто нямат мнение по въпроса.

„На първо място сме в Европа по неразбиране на научни факти. Този висок процент съвпада с процента на тези, които твърдят, че няма вирус, че ваксините водят до генетични аномалии, че ще съсипят поколението им. Това съвпадение на проценти говори за тежко разделение на българското общество, което се ползва като удобна политическа платформа“, каза д-р Костов.

Пулмологът цитира и поета Константин Павлов, който казва, че „нашата реалност е сбор от топлите трупове на милиарди илюзии“.

„Точно в това живеем. Защото повече от 50% от българите не вярват в науката, ставаме жертва на това мнозинство, което иска да живеем в илюзии, да ни убеди в несъстоятелността на фактите“, каза той.

"За едно зряло общество е характерно това да не мисли за себе си, а да мисли за границите на свободата си, за да не нарушава свободата на другите. Едно зряло общество се отличава по това, че мисли единно в името на всички. Погледнете кривите на ваксинираните и височината на кривите на смъртността в Европа - те се разминават удивително с тези в България. Колкото по-високи са кривите на ваксинираните, толкова по-ниска е смъртността - това се вижда в Европа. Ние това не искаме да осъзнаем, че ваксинацията ни спасява от тежки и смъртоносни случаи“, отбеляза той.

„Да, ваксинираните могат да се заразяват, но вирусният товар е по-малък и ще заразяват по-малко околните. Ако е безсимптомно - не заразяват околните. Науката го доказва", обясни пулмологът.

Общо 1 562 833 български граждани са напълно имунизирани – едва около 22,6% от населението.


Имунологът Доброслав Кюркчиев: Ваксинираните не пренасят заразата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията