Снимка: © Getty Images

„Искам да разсея една заблуда – ваксинираните не пренасят заразата. Пробивите във ваксината я пренасят“. Това заяви имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, който е началник на лаборатория по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

В интервю за Нова ТВ той беше попитан защо има случаи, в които преболедували и след това ваксинирани срещу Covid-19 също се заразяват. Кюркчиев обясни това с пробивите във ваксината, които са редки случаи, но съществуват при всеки препарат.

„Някаква част от хората се заразяват. Ваксинираните не пренасят заразата, а пробивите във ваксината я пренасят. Около 5-6% - или един на 20 ваксинирани - може съответно да бъде заразен. Това не означава тежко болен. Аз, когато съм ваксиниран, не кихам, не кашлям - няма как да пренасям заразата“, обясни той.

Проф. Кюркчиев заяви, че ваксинацията е най-лесният и безопасен начин за придобиване на имунитет срещу коронавируса.

„Трябва да си идиот да се поставиш под риск да прекараш Covid-19, за да имаш естествен имунитет, вместо да се ваксинираш“, каза той. „Едното нещо е в ръцете ти, другото не е и не знаеш как ще завърши“.

Кюркчиев заяви, че наличието на много антитела не е опасно, както много хора смятат. Той призова и преболедувалите да се имунизират.

„Първо трябва да уточним за кои антитела говорим. След прекарана инфекция те са много видове. Надявам се да говорим за вирус-неутрализиращите антитела. Те пречат на предаването на вируса в кръвта между клетките. Атакуват клетките, които вече са заразени”, обясни имунологът. Според него проблемът е, че няма информация за това над какво количество антителата осъществяват своите функции.

„Три пъти съм ваксиниран и не ми е идвало да си меря антителата. Увеличението на антителата не е проблем, нека да са много. Няма данни това да е опасно. Наличието на много антитела не е свързано с претоварване на имунната система - с така наречената „цитокинова буря“. Тя е свързана с увеличения брой активирани Т-лимфоцити и макрофаги“, каза Кюркчиев.


"Това е национално бедствие, свършете си работата": Реакциите след рекорда по смъртност от Covid

Кацаров и здравните експерти призоваха за национална мобилизация за ваксиниране срещу Covid

Джеймс Бонд не умря от ваксинатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти