"Това е национално бедствие, свършете си работата": Реакциите след рекорда по смъртност от Covid Снимка: © Getty Images

България, страната с най-малко ваксинирани хора в целия ЕС, е в плен на четвъртата вълна на пандемията и регистрира нов рекорд по смъртност. 310 души с Covid-19 са изгубили живота си, като 93.87% от тях не са ваксинирани. В събота, неделя и понеделник са отчетени общо 437 смъртни случая. Общият брой на починалите пациенти от началото на пандемията вече е 24 309.

В здравни заведения в момента се лекуват 8030 пациенти, диагностицирани с COVID-19. На интензивна терапия са поставени 669 души.

Въпреки напредъка във ваксинирането заради въвеждането на задължителните Covid-сертификати, само 22,9% от общото население на страната се е имунизирало - а поредната вълна на пандемията е в пика си.

Задълбочаването на здравната криза провокира множество реакции, както от страна на експерти, така и на кандидати в парламентарните и президентските избори на 14 ноември.

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн призова властите да потърсят отговорност от всички, които разпространяват фалшиви новини и умишлено саботират борбата с инфекцията:

„Призовавам премиера Янев и президента Радев, председателя на Българския Лекарски Съюз д-р Маджаров, министър Кацаров, всички съсловни организации, лекари и учители - забравете избори, интереси и дребни сметки - намираме се в състояние на драматична криза, заплашваща националната сигурност. Обръщам се и към главния прокурор Гешев - свършете си работата и потърсете незабавно отговорност от всички политически и публични лица, които разпространяват фалшиви новини и саботират умишлено и злонамерено от месеци справянето с Ковид кризата. За последните 3 дни са починали повече от 400 души. Това е национално бедствие. Свършете си работата", казва д-р Илиев.

Кандидатът за депутат от ИБГНИ Арман Бабикян призова служебното правителство да наложи локдаун заради разпространението на епидемията и написа в социалните мрежи, че не иска за него да гласуват хора, които „отричат здравето и живота“.

Той описва срещата си с човек от Русе, който е изгубил съпругата и сина си по време на пандемията.

"Болката течеше от очите, а ръцете му трепереха. Не му трябваше вече нищо. Нито пари, нито бъдеще, нито спомени. Ковид беше взел всичко! Попита ме " Не виждат ли политиците и кандидатите, колко е мимолетен живота?". Какво трябваше да му кажа?! Че лъжат масово? Че мълчат масово? Само за да получат гласове, не убеждават хората да се ваксинират и да се пазят! За да се харесат на мнозинството, мълчат за смъртта! Бюлетини срещу смърт, това ли е? Не трябваше ли да има локдаун вече? Омерзителни лъжци! Ехоооо, кабинета? Вас питам! Не искам за мен да гласува никой, който отрича живота и здравето на хората", пише той.

Слабото ваксинационно покритие в България дава повод на кандидата от "Демократична България" Теодор Михайлов да направи сравнение със значително по-високата имунизация в съседните балкански държави.

"Сухи данни, които показват, че ваксинацията в Гърция и Турция е 3 пъти пред нас, в Сърбия и Македония 2 пъти, а в Румъния е 1,5 пъти. Което доказва, че македонците не са българи. Можем да догоним румънците, но не искаме", посочва той.

Михайлов изброява с ирония как звучат антиваксърските коментари на фона на рекродния брой от 310 починали за последните 24 часа:

- те тия 310 не са умрели точно вчера
- ние и преди това си умирахме по толкова
- няма статистика от или със ковид са умрели
- ама умират и ваксинирани
- всеки сам си преценя от какво да умре
- не спазвам никакви мерки, не съм ваксиниран, жив и здрав съм, престанете да всявате паника, ковид идиоти".

Във видеообръщение кандидатите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, призоваха всички водещи участници в президентските избори да се обединят и да убедят хората, че е важно да се ваксинират.

„Днес 2 самолета с българи загинаха в битката с коронавируса въпреки усилията на българските медици. Имаме възможност от трибуната на президентските избори, заедно с останалите кандидати – г-н Герджиков, г-н Карадайъ и г-н Радев, заедно да поемем своята отговорност и заедно да застанем пред българите и да ги убедим, че е важно да се ваксинират“, казва Панов.

„Във време сме, в което човешкият живот е поставен на карта и ние не можем да си играем с него в името на някакъв избирателен интерес, така че – нека да го направим. Ние, кандидатпрезидентските двойки заедно да убедим хората, че трябва да бъдем общество и да бъдем отговорни един към друг“, допълва Мария Касимова-Моасе.

Бившият здравен министър и настоящ кандидат за народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов призова за въвеждане на по-строги ограничителни мерки - поне в лечебните заведения. Той обвини наследника си Стойчо Кацаров за рекордната смъртност от Covid-19 в края на октомври и началото на ноември 2021.

"310 човека! 310 жертви на COVID-19! Това е вече прекалено!
Румен Радев, Кацаров, сменете мерките! Не заради мен, а заради хората! Незабавно спрете плановите операции и плановия прием в болниците! Колеги от лечебните заведения, ако Радев и Кацаров не вярват на мен, кажете им какво реално се случва", пише Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024