Кацаров и здравните експерти призоваха за национална мобилизация за ваксиниране срещу Covid

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и експерти от всички области на здравната система призоваха обществото към национална мобилизация за ваксиниране срещу Covid-19, за да излезем от критичната ситуация, породена от настоящата вълна на коронавируса.

Асоциацията на специалистите по здравни грижи, Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз, Българската асоциация за закрила на пациентите, Националната пациентска организация и Сдружението за развитие на българското здравеопазване поискаха гражданите да се имунизират, за да съхранят не само своя живот и този на близките си, а и да помогнат по този начин на работещите в здравната система.

Експертите се обединиха около доказаната вече теза в световен мащаб, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването и от смърт. Над 90% от хоспитализираните пациенти с Covid у нас не са имунизирани.

„Може да сме имали различия с експертите, но по въпроса как да се справим с Covid нямаме разногласия“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

„Ситуацията е критична, всички сме изправени пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. С нашата обща позиция искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие“, каза Стойчо Кацаров.

„Здравната система не може да се справи сама без участието на всички граждани. Ако всички ние се вземем в ръце, можем да излезем от тази криза. Носете маски, ограничете контактите си в следващите няколко седмици. И най-важното – ваксинирайте се. Ваксината ще ни извади от това бедствие“.

„Безспорно това е най-тежката вълна. Здравната система се справя до този момент добре, но следващите 2 седмици ще бъдат критични. Обръщам се към всички медици – знам колко им е трудно и физически, и психически, мога само да кажа, че се гордея с тях“, заяви той.

Милка Василева от БАПЗГ заяви, че около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, но това не е достатъчно. Според нея над 35 хиляди сестри не достигат на системата. „Пазете се, за да пазите и нас. Ваксинирайте се и бъдете отговорни“, каза тя.

Д-р Николай Шарков – председателят на Българския зъболекарски съюз, каза, че е ваксиниран, защото мисли за живота си, „за живота на близките ми и на 10-те хиляди лекари по дентална медицина у нас“. Над 40% от тях са имунизирани. „Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията“, призова той.

Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз наблегна на факта, че над 90% от хоспитализираните пациенти с Covid не са ваксинирани и това е „красноречиво за безопасността и ефикасността“ на препаратите. „Още преди да има и един флакон ваксина у нас, се свързахме с производителите на тези ваксини и предложихме да направим обучителна програма за фармацевтите, да им бъдат обяснени детайлите по един достъпен начин и те да предадат посланието на обществото. Незнайно защо това не бе осъществено. В повече от 30 държави във ваксинационната кампания са включени и фармацевтите“, каза тя.

„Апелът ни е: Страхът се бори със знание, което трябва да се предостави от всички експерти по достъпен и разбираем начин. Трябва ни план – всички институции и организации да се обединим и да призовем за ваксинация“, добави Сербезова.

Председателят на БЛС Иван Маджаров заяви, че "когато 99% от колегите в световен мащаб се обединят около тезата, че ваксините са безопасни – базирана на доказателства – а само 1-2% твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са прави“.

„Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век. Те не са новите пророци, които единствени виждат истината. Повечето от тези хора дори вече са политици. Конспиративната теория трябва да бъде оставена встрани и да се съсредоточим към проблемите, които са пред нас“, каза Маджаров.

„Посланието ми е към хората, които се колебаят - дано да не разбират по трудния начин, че няма конспирация в Covid. Възрастните хора, хората с хронични заболявания, не се колебайте, няма за кога. Сега е моментът да се ваксинираме“, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Общо 1 518 989 български граждани са напълно ваксинирани – едва около 22% от населението. На 2 ноември България отбеляза рекорд по брой починали с Covid в рамките на един ден - 310.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024