Експресът Истанбул - София: Запасете се с храна и се настройте за приключение Снимка: © Getty Images

Запасете се с храна и вода. Очаквайте нощна проверка на документи, а може би и забавяне на границата. Безжичен интернет няма, но има електрически контакт, а купето ще е с комфорт от 90-те години на 20 век. Настройте се за приключение, в което Изтокът се среща със Запада.

Пътешественикът Том Хол - запален почитател и специалист по влаковете, разказва за пътуването си с експреса Истанбул - София. Пътеписът му стигна страниците на британския "Guardian".

Движението по ж.п. линията беше възстановено по-рано тази година. А Lonely Planet включи маршрута в класацията си Best in Travel 2023 г. Традиционно гидът препоръчва 30 места за пътуване през новата година, като има за всеки по нещо - кулинарни дестинации, спокойна почивка, образователно пътуване...

Един от най-големите мегаполиси, разположен на границата между Азия и Европа, и българската столица, свързани от нощния влак, са сред петте най-добри изживявания в категорията "Пътешествие" за 2023 г. "Конкурентните" са в Бутан, Замбия, Австралия, Канада.

Приключението във влака - 11 часа. И не се качвайте гладни

Пътуването с експреса "Истанбул - София" съчетава любимите съставки на всяко пътешествие за Том Хол - железници, криволичещи през не така популярни части на Европа, нови приключения и завръщане към хаотичното вълнение на Истанбул.

Популярността на нощните влакове расте в цяла Европа, а и този вид транспорт е щадящ за природата и климата. "Незабравимо трансгранично приключение - помислете за прекъснат от паспортни проверки нощен сън и спирки в отдалечени, непознати градове с крайна дестинация подценената и достъпна София".

Пътуването продължава 11 часа - по разписание. През нощта. Когато се настаните в купето на спалния вагон, ще откриете малко бонбони, солети и вода. На борда кетъринг няма, нито на гара Халкали, която е първата точка от пътешествието с експреса. Затова е добра идея да се запасите с храна и напитки или да хапнете предварително. Истанбул изобилства от места и кулинарно разнообразие - традиционни турски специалитети и прясна риба на цена 15-20 долара (с напитката), местни закуски, баклава. На сутринта в София пътешественикът е опитал прясно изпечена баница и кафе - и на гарата, и след това в пекарната "Хлебар" в централната част на града.

Купетата са удобни, функционални и климатизирани - от 90-те години на миналия век, разказва Хол. Сами ще трябва да подготвите спалното си бельо, когато дойде време за сън. На борда няма Wi-Fi, но има контакт. При нужда от помощ - управителят на влака е насреща, трудно говори английски, но все пак достатъчно, за да бъде решен всеки проблем.

Композицията тръгва бързо, за да стигне навреме до границата. Преминава през географската местност Тракия. "Както и при много други нощни влакове, които си проправят път покрай изоставени гари, през дремещи градове и среднощни товарни превози, спирането и тръгването са част от пътуването. Всъщност в голяма част от своя 570-километров маршрут влакът се движи по единична линия. В идеалния случай лекото люлеене ще ви приспи. Тапите за уши също помагат".

Часът е 1,30 след полунощ. Време за проверка

Том Хол знае, че нощният експрес, пресичащ граници, не предполага спокоен сън, но това е част от приключението. След спирка Одрин (където се намира джамията Селимие от XVI век, едно от чудесата на османската ислямска архитектура), следва граничният пункт Капъкуле - Капитан Андреево - най-натовареният сухопътен граничен пункт в Европа.

Проверката протича по следния начин - съненият пътник слиза от влака, разхожда се по перона и се нарежда на опашка, за да получи печат в паспорта си. После изчаква всички останали да направят същото. Когато всички паспорти са се сдобили с печат, следва завръщането на борда. Процедурата отнема около час, след това следва бавно излизане от Турция в България и ЕС.

Оградата на сухопътната граница между Турция и България предизвиква размисъл за онези, които се радват на привилегията да се движат свободно в рамките на Европа, пише британецът. "Дори и през нощта тази част от пътуването навява усещане за тревога - линии от бръснеща тел и въоръжени пазачи, които наблюдават обстановката".

На българска територия паспортната проверка е различна, но отнема също около час. На гара Свиленград граничарите се качват във влака и събират паспортите - за проверка и печат.

Веднъж в България, вече може да се поспи - преди ранното пристигане в Пловдив. Древният Филипопол е най-старият непрекъснато обитаван град в Европа, разказва Хол, който препоръчва града и като междинна спирка в пътуването . Ако не - то продължава пътят към София, а пейзажът е смесица от хълмове, гори и вода - идеалният начин да се посрещне сутринта с лекота. Може да получите и разтворимо кафе срещу малко турски лири.

Преди влака: Разходка в Истанбул и как да си купите билети?

Ако разказът дотук е вълнуващ, следва информацията как човек да се сдобие с билети за приключението с влака Истанбул - София. Първото важно нещо е, че онлайн резерващия няма. Цените на пътуването са според купето в спалните вагони - легло в четириместно купе струва 30 долара, а в двуместно - 35 долара. Ако желаете пространство само за себе си - цената е 65 долара при резервация на гара Сиркечи в Истанбул.

Индивидуално място може да се резервира и чрез DiscoverByRail. Тогава цената е около 113 долара - но тя включва спокойствието на предварително гарантираното легло. Билетите се доставят до хотела ви в Истанбул.

Пътешественикът Том Хол избира посоката на движение да е от Истанбул към София, но обратният път също е вариант. Цените на пътуването с кушет или спален вагон са същите, но от БДЖ добавят условие - резервацията по маршрута София - Халкали - София е възможна до два месеца преди датата на пътуването.

Да се върнем на Истанбул, който според Хол е идеално място за начало на всяко пътешествие. Разходката в града може да започне с джамията "Света София" - великата катедрала на римския император Юстиниан, която си остава все така зашеметяващо красива и политически натоварена. "Синята джамия", Националният археологически музей, Цистерните на Юстиниан... Ако човек има повече от ден време във величествения град - младежкият квартал Кадикьой в азиатската част на Истанбул. Сред препоръките е и разходка по Босфора.

Когато дойде време за влака - пътуването започва от централната гара Сиркечи и билетния център там. Но и самата гара си заслужава - това е историческа начална и крайна точка на легендарния "Ориент Експрес". Мястото е много оживено - сякаш половината град се изсипва от метрото и се отправя към фериботите в близката гара Еминьоню. Носталгично усещане за избледнял блясък носят тихите перони на нивото на главната станция в сравнение с претъпканите тунели, обслужващи крайградските линии. А те са необходима част от пътуването съм София - защото експресът тръгва от друга гара - Халкали. Придвижването между двете гари отнема около 45 минути.

Качването на пътниците за нощния влак започва в Халкали около час преди отпътуването. То обикновено е около 20,45 ч. Викът "София!", отправен към безметежната чакалня на гарата, е сигналът да се отправите към вагона. Има проверка на багажа на рентген и на билетите.

София: топла баница, чаша кафе и пътуването продължава

Пристигането в София е сутринта, а още на гарата човек може да закуси с прясно изпечена баница и чаша кафе. Но по-добре да продължи към центъра на столицата, като продължение на приключението с дългата нощ и разкъсания сън във влака. А и София има какво да предложи. Том Хол е опитал закуските в "Хлебар" и споменава пекарната. Както и "Александър Невски", Националният природонаучен музей и Националната галерия "Квадрат 500" - все забележителности, които "ще ви въведат в една от най-недооценените столици в Европа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024