Volkswagen направи премиерата на новия изцяло електрически модел ID.3 в България.

Компактният електромобил поставя началото на третия голям етап в историята на компанията, като предлага неограничена възможност за използване в ежедневието и в същото време е ценово достъпен за милиони потребители по целия свят. 

 Модулната конструктивна архитектура за модели с електрическо задвижване MEB (Modulare E-Antriebs-Baukasten) в ID.3 осигурява просторен интериор, мощни динамични характеристики и възможности за изминаване на автономен пробег до 549 километра (според условията на цикъла WLTP). 

Възможността за бързо зареждане е още една силна страна на новия модел при пътуване на дълги разстояния.

Стилът на ID.3 е изчистен от излишни декоративни елементи, като залага на плавни и хармонични форми. Дизайнът е типичен за представител на Volkswagen, а технологиите го правят истински модерен автомобил за устойчив транспорт. 

Новата фамилия ID. модели на VW идват с извънредно къси надвеси и много дълго междуосие на каросерията. Това създава отбширно свободно пространство в купето, с което новият модел се позиционира като еталон при представителите на компактния клас.  

Арматурното табло е с изчистени форми, а модулът ID. Light, разположен под челното стъкло, осъществява визуална комуникация с пътниците. Управлението на новия ID.3 се извършва до голяма степен с помощта на мултифункционалния волан, централния 10-инчов сензорен екран и интелигентния гласов контрол "Hello ID".

Електронната платформа на ID.3 е изцяло нова. Използва хардуер с два високопроизводителни процесора, а софтуерът е проектиран така, че да осигури високата степен на гъвкавост, характерна за сървърите. Този подход улеснява онлайн изтеглянето на актуализации за различни системи в автомобила, а в бъдеще и на функционални подобрения чрез мобилната мрежа. 

Услугите от гамата на We Connect Start създават органична връзка между автомобила и смартфона, като дават възможност за удобно дистанционно управление, контрол на зареждането и климатизацията, предоставят информация за пътнотранспортната обстановка и показват данни за най-близките зарядни станции в реално време на картата на навигационната система. Включеното в стандартното оборудване приложение App Connect осигурява достъп до мултимедиен стрийминг в автомобила чрез личния смартфон.

Акумулаторната батерия с високо напрежение е монтирана ниско в подовата част на каросерията, с което осигурява на ID.3 нисък център на тежестта и динамично поведение на пътя. Тяговият електродвигател задвижва задните колела и допринася за постигане на отлично сцепление с настилката. 

При намаляване на скоростта и в режим на спиране електромоторът рекуперира излишната енергия и я подава обратно за съхранение в акумулаторната батерия. 

ID.3 идва в България със специалното си издание 1ST edition. Моделът ще се предлага в три нива на изпълнение, с възможност за подбор на цвета на външното лаково покритие и разцветките в интериора на автомобила. 

ID.3 1ST edition се задвижва от разположен на задния мост електродвигател с максимална мощност 150 кВт и максимален въртящ момент от 310 Нм. Електромобилът ускорява от 0-100 км/ч за 7,3 сек, а максималната скорост достига 160 км/ч. 

ID.3 1ST edition използва акумулаторна батерия с реално използваем енергиен капацитет от 58 кВтч, както и с автономен пробег на електричество до 426 километра според изискванията на цикъла WLTP.

При използване на мощна зарядна станция с постоянен ток е възможно в рамките само на 30 минути да заредите достатъчно енергия за изминаване на 290 километра.

Предварително конфигурираната версия Tour също може да се поръчва от клиентите в България - тя е базирана на четириместния модел ProS, който позволява използването на по-голяма акумулаторна батерия (77 кВтч нето) и съответно постигането на по-продължителен автономен пробег до 550 км (WLTP а максималната мощност е идентична с тази на ID.3 Pro Performance и възлиза на 150 кВт (204 к.с.).). Версията Tour може да се зарежда от DC станции със 125 кВт. 

ID.3 може да се оборудва и с head-up дисплей с добавена реалност, който прожектира най-важната за водача информация в триизмерна графика директно върху челното стъкло. 

Системата Travel Assist е още една допълнителна опция, която подкрепя водача с автоматично поддържане на дистанцията до автомобила отпред и осигуряване на стабилна траектория в лентата за движение. 

Процесът на производство на новия модел има гарантирано неутрален въглероден баланс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението