Електронният портал за регистрация за ваксини срещу Covid-19 вече работи. Всеки гражданин може да си избере дата и място на имунизиране, както и да откаже вече записан час по всяко време на сайта www.his.bg/bg/reservation

Регистрирането става с въвеждане на данни за ЕГН и номер на лична карта в портала, създаден от "Информационно обслужване". Системата изисква и посочване на телефон и/или e-mail за връзка с пациента. 

Дадена е опция за "предпочитана ваксина", като изборът е сведен до групите според технологията (иРНК, аденовирусна и др.), а не производителя. 

"Маркираният избор ще гарантира по-добро планиране на доставките, но молим да вземете предвид, че решението за вида на ваксината, която ще Ви бъде поставена ще бъде взето на място от имунизиращия лекар на база медицински преглед и наличността на ваксини във ваксинационния център", се казва в сайта на МЗ. 

Потребителите могат да изберат ваксинационен център за поставяне на ваксината, но в системата не са добавени личните лекари. Дадена е възможност и за избор на конкретен ден и час за имунизиране в рамките на 2-седмичен период, който започва да тече седем дни след регистрацията. Ако на 4 март поискате да се запишете за имунизация, първата възможна дата ще е 11 март, а последната - 25 март. 

За да бъде гарантиран часа за ваксиниране, хората ще получават код от системата на електронната поща или като sms 24 часа преди планираното посещение в центъра. 

Всеки може да се отпише или да запише нов час за имунизиране. В крайна сметка - всичко ще зависи от наличностите на ваксини в конкретните дни. Нотификацията от МЗ ще предупреждава хората, ако няма достатъчно дози. 

Необходимо е хората да попълнят предварително декларация за информирано съгласие за извършване на ваксинацията срещу Covid-19, преди да се явят в съответното лечебно заведение или център. 

Все още не е ясно какво ще се случи с т.нар. "зелени коридори", при които всеки човек можеше да поиска имунизация на място - в повечето случаи, без предварително записване. 

От думите на Костадин Ангелов стана ясно, че не е изключено те да бъдат подновени, защото продължава практиката с неявяване на пациентите, подлежащи на имунизиране. 

275 000 ваксини идват през март, но пълната пратка на AstraZeneca отново е под въпрос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство