Електронният портал за регистрация за ваксини срещу Covid-19 вече работи. Всеки гражданин може да си избере дата и място на имунизиране, както и да откаже вече записан час по всяко време на сайта www.his.bg/bg/reservation.

Регистрирането става с въвеждане на данни за ЕГН и номер на лична карта в портала, създаден от "Информационно обслужване". Системата изисква и посочване на телефон и/или e-mail за връзка с пациента.

Дадена е опция за "предпочитана ваксина", като изборът е сведен до групите според технологията (иРНК, аденовирусна и др.), а не производителя.

"Маркираният избор ще гарантира по-добро планиране на доставките, но молим да вземете предвид, че решението за вида на ваксината, която ще Ви бъде поставена ще бъде взето на място от имунизиращия лекар на база медицински преглед и наличността на ваксини във ваксинационния център", се казва в сайта на МЗ.

Потребителите могат да изберат ваксинационен център за поставяне на ваксината, но в системата не са добавени личните лекари. Дадена е възможност и за избор на конкретен ден и час за имунизиране в рамките на 2-седмичен период, който започва да тече седем дни след регистрацията. Ако на 4 март поискате да се запишете за имунизация, първата възможна дата ще е 11 март, а последната - 25 март.

За да бъде гарантиран часа за ваксиниране, хората ще получават код от системата на електронната поща или като sms 24 часа преди планираното посещение в центъра.

Всеки може да се отпише или да запише нов час за имунизиране. В крайна сметка - всичко ще зависи от наличностите на ваксини в конкретните дни. Нотификацията от МЗ ще предупреждава хората, ако няма достатъчно дози.

Необходимо е хората да попълнят предварително декларация за информирано съгласие за извършване на ваксинацията срещу Covid-19, преди да се явят в съответното лечебно заведение или център.

Все още не е ясно какво ще се случи с т.нар. "зелени коридори", при които всеки човек можеше да поиска имунизация на място - в повечето случаи, без предварително записване.

От думите на Костадин Ангелов стана ясно, че не е изключено те да бъдат подновени, защото продължава практиката с неявяване на пациентите, подлежащи на имунизиране.

275 000 ваксини идват през март, но пълната пратка на AstraZeneca отново е под въпрос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него

Русия блокира достъпа до лекарства, твърди украински министър

Войната в Украйна е довела до редица проблеми за здравните услуги в Украйна