Снимка: © Булевард България

Държавата би трябвало да получи най-малко 275 000 ваксини от трите одобрени производители до края на месец март. Пълното количество на дозите обаче отново стои под въпрос заради неяснотата около доставките на AstraZeneca. 

Това стана ясно от изявлението на директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов от брифинга на НОЩ.

BioNTech/Pfizer са дали потвърждение, че България ще получи 105 300 дози в пет поредни доставки с равни количества. Първата пратка пристигна още в началото на тази седмица, а до края на месеца остават 84 240 дози от този препарат. 

Moderna се очаква да изпрати общо 85 200 дози през март, след като договорените количества за страната бяха увеличени. 

Големият въпрос е какво ще се случи с пратката на AstraZeneca. По предварителна договорка производителят би трябвало да осигури около 300 000 дози до края на месеца, каза Кирилов. 

Категорично потвърждение досега обаче има само за първите две доставки - на 8-9 март от 76 800 дози и на 11 март - 28 800 дози (общо 105 600, или 36% от ориентировъчното количество за месеца).

По този начин се рискува повторение на ситуацията от месец февруари, когато здравният министър Костадин Ангелов постави ултиматум на фармацевтичния гигант, след като стана ясно, че дори съкратените доставки се провалят в последния момент. 

Разваленият телефон с AstraZeneca: Кога и колко дози трябваше да получи България

От думите на Кирилов стана ясно, че Германия и Франция досега не са проявили интерес към идеята на българските здравни власти за ваксини "на заем" - правителството се надяваше да може да получи залежаващите количества от препаратите на AstraZeneca от държавите от ЕС, а да ги възстанови на по-късен етап, когато зареждането в страната стане по-добро. 

МЗ не отчита натиск върху болниците, но лекари предупреждават за опасност от нов срив


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната