Снимка: © Народно събрание

Началникът на кабинета на Бойко Рашков - Елена Фичерова-Караиванова - е била служител на ръководна длъжност в Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Тя обаче е била отстранена от поста си на началник отдел "Човешки ресурси" през март 2021 г., една година след началото на проверка за конфликт на интереси срещу самата нея. Фичерова обжалва уволнението си и акта, с който е установено нарушението й.

Информацията за процедурите срещу нея беше разпространена малко след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков защити професионалните качества на юристката и посочи, че КПКОНПИ е една от службите, в които тя е работила - включително в мандата на Сотир Цацаров.

Бившият главен прокурор стана председател на комисията през декември 2019 г., няколко месеца след като титулярят Пламен Георгиев подаде оставка заради имотен скандал и бе преназначен за генерален консул на България във Валенсия.

От информацията на КПКОНПИ става ясно, че Фичерова е започнала работа като главен юрисконсулт в отдел "Правен" на "Административноправно и информационно обслужване" на 20 март 2017 г. още по време на мандата на Пламен Георгиев. Пет месеца по-късно тя е спечелила конкурс за поста на началник отдел "Човешки ресурси".

Проверката за конфликт на интереси срещу нея е установила, че през май 2018 г. тя неправомерно е участвала в процедура за повишаването си в длъжност до директор дирекция "Координация, съгласуване и взаимодействие".

Тя е изготвила справка с имена на трима потенциални кандидати за поста, като е включила и своето име. Справката е предадена към ръководителя на КПКОНПИ от експерти от нейния отдел "Човешки ресурси", а Пламен Георгиев я е избрал и е одобрил нейното повишение.

Заемането на тази позиция е продължило само един ден - на 9 май 2018 г. Фичерова е подала искане да бъде възстановена на старата си длъжност на началник отдел, което е одобрено. Според справката на КПКОНПИ обаче Фичерова е продължила да получава по-високото възнаграждение, съответстващо на "директор дирекция". В информацията не се посочва какви са конкретните суми и каква е разликата в полза на новата заплата.

Твърди се, че формалното повишение е направено "само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото й възнаграждение". Повишаване на заплатата й е извършено и през август 2019 и февруари 2020 г. Последното се е случило вече в мандата на Сотир Цацаров начело на КПКОНПИ.

В края на същия месец - 28 февруари 2020 г. - обаче Елена Фичерова е уличена в конфликт на интереси по сигнал на ръководителя на Главния инспекторат на Министерски съвет след "извършена проверка – анализ на управлението на човешките ресурси в КПКОНПИ".

От информацията не става ясно кога е започнала тази проверка и дали има други уличени в конфликт на интереси служители на КПКОНПИ.

От комисията на Цацаров са започнали производство срещу нея на 4 март 2020. Процедурата се забавя цяла година - през това време Фичерова се запознава с материалите по производството, а през ноември 2020 - януари 2021 г. "неколкократно отклонява писмените и устни покани да се яви на изслушване пред постоянната комисия, определена със заповед на председателя на КПКОНПИ".

Изслушана е на 21 януари 2021 г. Два месеца по-късно Сотир Цацаров издава заповед, с която се установява конфликт на интереси по отношение на Фичерова. Наложени са й финансови санкции и е уволнена дисциплинарно на 26 март 2021.

Към настоящия момент заповедта за дисциплинарно уволнение, както и тази за установяване на конфликт на интереси, са предмет на съдебно оспорване от Елена Фичерова - Караиванова, като и за двете не е налице влязъл в сила окончателен съдебен акт, казват от КПКОНПИ.

На 28 февруари Елена Фичерова е предложена за кандидат-депутат от листата на БНО ("Българско национално обединение" - партията, с която формално "Българско лято" се яви на изобрите) в 23 МИР София. Няколко дни по-късно, на 2 март, РИК-София 23 одобрява искането тя да бъде заличена от листата по нейно желание.

През май 2021 г. името на Елена Фичерова доби популярност заради назначението й за началник на кабинета на вътрешния министър в служебния кабинет.

Елена Фичерова е съучредител на партията "Гражданска платформа Българско лято", чийто основател и идеолог е обвиняемият бизнесмен Васил Божков.

В интервютата си по темата Бойко Рашков коментираше, че тя е работила в Министерството на вътрешните работи и в КПКОНПИ, но самият той не я е познавал лично, преди да я назначи на поста й.

В последното си изказване пред БНР Бойко Рашков директно атакува Сотир Цацаров заради действията му по врема на мандата като главен прокурор, като напомни за делото срещу Владимира Янева за незаконното подслушване по "Червеи".

"ДАНС извършваше престъпления във връзка с прилагането на СРС. тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършат престъпления. И това са доказани факти. Само че те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор (Сотир Цацаров, б.р.), подчертавам това, който сега са го скрили в КОНПИ. А другият (Иван Гешев, б.р.) продължава тази политика", каза Рашков.

"Цацаров и Гешев режат клона на прокуратурата. Те са склонни да се подчиняват на политическата власт. те са поставили в услуга цялата прокуратура на бившето управление на страната", каза още той.


Бойко Рашков: Ако бях собственик на bTV, щях да отстраня Биляна Гавазова и Златимир Йочев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена