Служебният вицепремиер Бойко Рашков атакува двамата водещи на сутрешния блок на bTV Биляна Гавазова и Златимир Йочев ден след интервюто си в "Тази сутрин". Рашков обяви, че ако той бил собственик на медията, "моментално ще ги отстрани" от предаването.

Поканен на интервю в БНР по повод новите назначения в МВР и съмненията му за злоупотреба с полицейски ресурси за разпъване на политически чадър над купувачите на гласове, той направи отклонение и изрази недоволството си от проведения разговор в bTV на 17 май:

"Аз искам да кажа първо две изречения за моето участие вчера в бТВ. Видях какво не трябва да бъде журналистиката - извинявам се за израза - и вероятно начинът, по който Гавазова и партньор водеха предаването, е доходна дейност. Вероятно. Защото аз чувах в техните уши техническите средства, с които им казваха точно какво да ме питат (става дума за слушалките, по които редакторите на предаването могат да комуникират с водещите в ефир, б.р.).

И освен това, което е много грозно, разбира се,... освен това така беше силен звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори, което очевидно беше причината да ми задават един и същи въпрос по няколко пъти. Аз не се изненадвам - искам да го кажа и с това приключвам по този въпрос, защото не заслужават толкова внимание - защо България е на 112-то място по свобода на словото. Съжалявам, че го казвам. Ако съм собственик на тази телевизия, моментално ще ги отстраня от водещата роля в предаването", каза Бойко Рашков във вторник в интервю за Силвия Великова в БНР.

Откъс от разговора на Рашков и Великова:

Великова му напомни, че връзката между студиото и редакторите се използва в професията и не е повод за очерняне, като го попита и дали впечатлението му, че задават еднакви въпроси не се дължи на изнервеността му по повод конкретното назначение на Елена Фичерова-Караиванова за началник на кабинета му. Юристката е съучредитeл на партията "Българско лято" на Васил Божков, а изборът й повдигна съмнения заради серията от обвинения за сериозни престъпления срещу бизнесмена от началото на 2020 г. насам.

"Нямам нищо против да се задават такива въпроси. Действително в държавните органи, особено в подобни структури, трябва да се внимава какви хора попадат. В конкретния случай обаче въпросите, които се поставят, имат чисто политически характер. Аз многократно повторих, че ценя професионалните качества. Кой каква политическа ориентация има - от това не се вълнувам. Не може да ми попречи на извода, на решението дали да предложа и назнача началник на кабинет, който е свързан с една, друга, трета, четвърта партия. Това не може да бъде пречка по нито един закон в България, след като една партия е регистирана по надлежния ред", каза Рашков.

На уточняващ въпрос, че критиките срещу нея не са насочени срещу партийната й принадлежност, а срещу връзката с Божков, Бойко Рашков отново насочи отговора си към това, че "Българско лято" е съдебно регистрирана партийна организация.

"Говорих с нея (за предисторията й), след като прочетох някои публикации. Тя ми обясни, че преди няколко месеца в началото на годината, включвайки я в листите за депутат във връзка с изборите, тя е посетила ЦИК и е поискала да бъде заличена. С решение на ЦИК е била заличена от тези листи. Ако в мен възникне някакво съмнение, няма да се поколебая да я отстраня", каза Рашков пред БНР.

Същото обяснение той даде и пред bTV по време на интервюто си в понеделник. Тогава той я определи като юрист с 15 г. стаж и с опит в МВР, към когото лично той "няма бележки".

Откъс от разговора на Рашков с Гавазова и Йочев

В bTV Рашков казва, че сам е стигнал до решението за нейното избиране, но не я е познавал лично.

"Тя показва завидни познания и помага за работа на политическия кабинет. Убеден съм, че така ще бъде до края на мандата", казва още той.

Елена Фичерова е била уволнена от КПКОНПИ, преди да влезе в екипа на Бойко Рашков

От bTV отговориха в официална позиция, в която защитиха водещите си. От телевизията считат за „обезпокоително“ длъжностни лица да продължават да атакуват публично журналисти от частни и независими медии с "безпочвени твърдения".

„Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на националното радио БНР, за да коментира почтеността на водещите на „Тази сутрин” Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него (на 17 май) и дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят като водещи. bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения”, пишат от bTV.

„Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници“, твърдят от телевицията.

„Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители. bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация“, гласи позицията на bTV.


Бойко Рашков: Държавата е без шефове на службите за сигурност, взели са неплатени отпуски до септември


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“