Елена Йончева застана на страната на Пеевски във войната в ДПС Снимка: © European Union

Евродепутатът от ДПС Елена Йончева декларира подкрепа за Делян Пеевски след почти триседмично мълчание на фона на лидерския конфликт в ДПС.

Йончева описва Пеевски като "устремен човек, готов да поема отговорност и да взема дръзки решения без страх от последващи реакции" - впечатления, които натрупала за два месеца съвместна работа.

"Рядко съм виждала това в политиката, където преобладават хора, пресмятащи внимателно всяка дума и оглеждащи се във всички посоки преди всяка стъпка", обяснява тя в публикация в профила си във Facebook.

Тя призовава и за "търпение и доверие към реформите и промените, защото само с тях може да се достигне потенциалът, който беше загатнат на 9 юни", като прави препратка към изборния резултат на Движението за права и свободи на европейските и националните избори.

"Вярвам, че няма път напред без решителност и откритост. Затова и в момента това доверие е взаимно. Във времена на криза пътят към обединението може да бъде намерен единствено чрез директен диалог. Надявам се всички замесени в случващото се да са готови да направят точно това", казва още Елена Йончева.

Тя прави уговорка, че коментира събитията само като част от "гражданската квота", без да е член на партията.

Йончева започна политическата си кариера като част от екипа на Румен Радев през 2016-2017, а веднага след това стана депутат от БСП при Корнелия Нинова.

През 2019 г. партията я номинира и за евродепутат на избираемо място след тежки конфликти за подредбата на листата. Йончева беше избрана в ЕП, но смрази отношенията си с Нинова.

През пролетта на 2024 г. тя изненадващо обяви, че ще премине в нова партийна листа за Евроизборите - по лична покана на Делян Пеевски. Номинацията ѝ формално дойде от ДПС-Благоевград и беше утвърдена от партията без дебат.

Еврогрупата на ДПС през 2024 г. се състои от трима души. Само Илхан Кючюк декларира лоялност към Ахмед Доган, докато Йончева и Танер Кабилов дадоха сигнал, че подкрепят политиката на Делян Пеевски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024