Елиф Шафак обвини турска писателка в тормоз от години Снимка: © Getty Images

Световноизвестната писателка Елиф Шафак обвини турска писателка и журналистка в тормоз от години.

Става дума за Мине Г. Къръкканат, която обвинява Шафак в плагиатство.

През 2021 г. Къръкканат завежда иск, в който твърди, че романът "Дворецът на бълхите" на Шафак е взаимствал части от неин роман с подобно заглавие - "Сараят на мухите".

В края на миналата година делото мина на първа инстанция, а съдът отсъди в полза на Къръкканат.

Шафак е осъдена да плати обезщетение от близо 18 хил. турски лири (или малко над 1000 лв.) за нанесени финансови и морални щети.

Елиф Шафак и издателството ѝ оповестиха официциално, че ще обжалват присъдата за плагиатство. Писателката обяви, че от години е тормозена от Къръкканат.

"Преди всичко трябва да стане ясно, че този иск няма никакво правно основание. Не става дума за защитата на интелектуални или художествени права, а за обсебен и болен ум," пише в своя позиция Шафак.

Адвокатите на Шафак са предоставили на съда подробен доклад от 150 страници, в който са цитирани мненията на известни литературни критици и членове на академичните среди.

"Разликите, които могат да се открият между картините на двама художници, които наблюдават едно и също дърво, не променя факта, че единият е Моне, а другият - Пикасо," е мнението на един от тях.

Според Шафак обаче съдът не е взел под внимание нищо от написаното в доклада.

"Ако все още има дори грам правосъдие в нашата страна, аз искам да достигна до него, и не само заради себе си, а за всички писатели и хора на изкуството," пише още Шафак.

От издателството ѝ определят обвиненията в плагиатство като абсурдни и също ще обжалват решението на съда.

"Абсурдни са и изводите на експертната група, както и съмнителните заключения, направени от нея. Става дума за неприятелска атака," посочват издателите на Шафак.

Това не е първа атака срещу Елиф Шафак и нейни произведения Турция.

През 2006 г. тя беше осъдена и оправдана за "обида на турската националност", след като прокуратурата "открива" в романа ѝ "Копелето на Истанбул" герой, който смята клането на арменци в Първата световна война за геноцид.

През 2019 г. Шафак и други автори на художествена литература в Турция бяха разследвани за това, че в романите си разглеждат теми-табу, като насилие над деца и сексуален тормоз. Тогава писателката заяви, че това, че пише по подобни теми, не може да означава, че ги одобрява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024