Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата няма данни, че няколкото спрени партиди на AstraZeneca в Европа са пряко свързани със странични ефекти сред имунизираните, но не може да отхвърли версията, че „има нещо, свързано с производството, което предизвиква загриженост“.

Това обяви изпълнителният директор на регулатора ЕМА Емер Кук, която даде пресконференция по случай разследването на предполагаема връзка между случаи на тромбемболия в няколко страни и ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19.

„Когато Австрия спря една от партидите на AZ, започнахме разследване. Към момента не сме открили пряка връзка между някоя от спорните партиди и страничен ефект при имунизиран пациент. Продължаваме да проучваме данните. Към момента не можем да твърдим, че случаите на тромбоза и емболия са свързани с партидите, но не можем и да отхвърлим, че има нещо в производството на ваксината, което предизвиква нашата загриженост“, каза Кук.

Няколко страни, сред които Австрия и Дания, спряха партидата ABV5300 заради случаи на починали пациенти, ваксинирани с дози от нея. Италия и Румъния въведоха ограничения на друга партида – ABV2856 - заради съмнения за връзка с инциденти с тромбоза. Преди два дни Италия спря още една - ABV5811, след като 57-годишен учител по музика се е разболял и починал броени часове след ваксиниране в събота.

Към момента няколко държави, сред които България, Франция, Германия, Италия, Испания и др., са спрели изцяло ваксинациите с AZ/Oxford и чакат разрешение от ЕМА.

Кук каза, че към 10-ти март са имали данни за 30 случаи на тромбоза сред ваксинирани пациенти в Европа, но постоянно ЕМА получава доклади за нови случаи. Тя не успя да отговори на въпроса колко са общо, защото се променят буквално през часове.

Директорът на регулатора повтори няколко пъти, че към този момент ползите от ваксиниране с AstraZeneca надвишават рисковете. За пореден път изрази позиция, че няма повишен риск за тромбемболия сред имунизираните с AstraZeneca в сравнение с всички останали хора.

На въпрос дали блокирането на AZ е политическо решение, свързано с опит за подриване престижа на компанията заради скандалите със съкратени доставки, директорът на ЕМА обяви, че регулаторът и ЕК „твърдо следват само и единствено науката“.

Кук отказа да даде подробности дали ЕМА ще разгледа руската ваксина „Спутник V“. Обяви, че се изследват възможни странични ефекти и за останалите налични препарати срещу Covid, но към момента фокусът е основно върху AZ.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че нейната Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще обяви на 18 март (четвъртък) решението си дали ваксинациите с AstraZeneca в Европа да продължат. Най-вероятно това ще се случи в следобедните часове, каза Кук. България също чака решението на ЕМА, за да продължи масовата имунизация.

Европейският регулатор работи с експерти от целия свят, изследвали детайлно тромбемболията сред пациенти. Подобна ситуация не е неочаквана, заяви Кук – „Когато ваксинираш милиони хора, е неизбежно да се случат инциденти след ваксинацията. Не е доказано обаче, че има връзка между тях и ваксината. Продължаваме обстойния анализ на всички данни. Миналата седмица комисията ни PARC се събра няколко пъти, днес също има съвещание. Ще се срещнем в четвъртък отново, за да направим заключение, и веднага ще го съобщим“.


Урокът от Израел и Великобритания, който България не научи

Pfizer, Moderna и AstraZeneca: Какво знае науката за ефикасността им срещу новите щамове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC

Къде в България се правят антигенни тестове, безплатно предоставени от МЗ (карта)

Пределната цена, която лабораториите могат да вземат, е до 10 лв.