EMA опроверга похвалите за "Ивермектин" като терапия за Covid-19 Снимка: © Getty Images

Противопаразитното лекарство ивермектин, което от месеци се рекламира в публичното пространство като кандидат за терапия при Covid-19, не е показало достатъчно солидни данни за ползи при коронавирусна инфекция.

Това е изводът на Европейската агенция по лекарствата, която се позовава на резултати от клинични изпитания и посочва, че не подкрепя употребата на медикамента за Covid-19 в масовата медицинска практика.

"В ЕС таблетките ивермектин са разрешени за лечение на някои инфекции с паразити, докато някои препарати за нанасяне върху кожата са одобрени за лечение на кожни заболявания като розацея. Ивермектинът е разрешен и за ветеринарна употреба при широк кръг животински видове за терапия на вътрешни и външни паразити.

Лекарствата с ивермектин не са разрешени за ползване при лечение на Covid-19 в ЕС и EMA не е получавала кандидатури за подобна употреба", се казва в позицията на лекарствения регулатор.

Таблетки с ивермектин са разрешени в България под търговското наименование "Хювемек", с производител "Хювефарма" на Кирил Домусчиев. Компанията му прави клинични проучвания за използването на медикамента при Covid-пациенти, но до момента няма разрешение за подобно приложение.

Въпреки това няколко медицински лица - включително шефът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев - правят открита реклама на препарата за коронавирус. Пенчев дори обяви, че лично той го е приемал при заболяването и го препоръчвал на приятелите си, след като го "понесъл добре". Само в Чехия и Словакия е допуснато временно разрешение за използването на лекарството срещу Covid-19 в рамките на националното законодателство.

ЕМА обръща внимание, че "лабораторни изследвания откриват, че ивермектин би могъл да блокира репликирането на вируса SARS-Cov2, но при много по-високи концентрации на препарата, отколкото при разрешените към момента дози".

"Резултатите от клиничните изпитания показват разнопосочни данни, като някои показват липса на полезно действие, а други - потенциални ползи. Повечето изследвания, които ЕМА провери, бяха малки и имаха допълнителни ограничения - включително различни режими на дозиране и употреба на съпътстващи лекарства. Затова ЕМА стигна до извода, че съществуващите до момента свидетелства не са достатъчни, за да подкрепят употребата на ивермектин при Covid-19 извън клинични изпитания", пише в решението на агенцията.

"Макар че ивермектин е като цяло добре понасян в дозите, разрешени при други болестни състояния, страничните ефекти може да се повишат при увеличаване на дозите, което би било нужно за достигането на такава концентрация на ивермектин в белите дробове, че да бъде ефикасна срещу вируса. Токсичността при приема на ивермектин в по-големи количества от разрешените дози не може да бъде изключена", предупреждават още от лекарствения регулатор на ЕС.


Изписаните след лечение на Covid могат да преполовят карантината, ако платят за 2 PCR-теста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022