Снимка: © Getty Images

Противопаразитното лекарство ивермектин, което от месеци се рекламира в публичното пространство като кандидат за терапия при Covid-19, не е показало достатъчно солидни данни за ползи при коронавирусна инфекция. 

Това е изводът на Европейската агенция по лекарствата, която се позовава на резултати от клинични изпитания и посочва, че не подкрепя употребата на медикамента за Covid-19 в масовата медицинска практика. 

"В ЕС таблетките ивермектин са разрешени за лечение на някои инфекции с паразити, докато някои препарати за нанасяне върху кожата са одобрени за лечение на кожни заболявания като розацея. Ивермектинът е разрешен и за ветеринарна употреба при широк кръг животински видове за терапия на вътрешни и външни паразити.

Лекарствата с ивермектин не са разрешени за ползване при лечение на Covid-19 в ЕС и EMA не е получавала кандидатури за подобна употреба", се казва в позицията на лекарствения регулатор. 

Таблетки с ивермектин са разрешени в България под търговското наименование "Хювемек", с производител "Хювефарма" на Кирил Домусчиев. Компанията му прави клинични проучвания за използването на медикамента при Covid-пациенти, но до момента няма разрешение за подобно приложение.

Въпреки това няколко медицински лица - включително шефът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев - правят открита реклама на препарата за коронавирус. Пенчев дори обяви, че лично той го е приемал при заболяването и го препоръчвал на приятелите си, след като го "понесъл добре". Само в Чехия и Словакия е допуснато временно разрешение за използването на лекарството срещу Covid-19 в рамките на националното законодателство. 

ЕМА обръща внимание, че "лабораторни изследвания откриват, че ивермектин би могъл да блокира репликирането на вируса SARS-Cov2, но при много по-високи концентрации на препарата, отколкото при разрешените към момента дози".

"Резултатите от клиничните изпитания показват разнопосочни данни, като някои показват липса на полезно действие, а други - потенциални ползи. Повечето изследвания, които ЕМА провери, бяха малки и имаха допълнителни ограничения - включително различни режими на дозиране и употреба на съпътстващи лекарства. Затова ЕМА стигна до извода, че съществуващите до момента свидетелства не са достатъчни, за да подкрепят употребата на ивермектин при Covid-19 извън клинични изпитания", пише в решението на агенцията. 

"Макар че ивермектин е като цяло добре понасян в дозите, разрешени при други болестни състояния, страничните ефекти може да се повишат при увеличаване на дозите, което би било нужно за достигането на такава концентрация на ивермектин в белите дробове, че да бъде ефикасна срещу вируса. Токсичността при приема на ивермектин в по-големи количества от разрешените дози не може да бъде изключена", предупреждават още от лекарствения регулатор на ЕС. 


Изписаните след лечение на Covid могат да преполовят карантината, ако платят за 2 PCR-теста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция