„В МОСВ аз имам правото да уволнявам, а не заместник-министърът“ – по този начин министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира индиректния натиск към служители във ведомството от страна на арестувания вчера негов заместник Красимир Живков.

Прокуратурата съобщи, че той е прилагал косвен натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества за внос на отпадъци, въпреки че те не отговарят на изискванията. Тези, които не се съгласяват, са били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева вчера.

„Уволненията се извършат от мен и на регионалните структури - директорите. Техният състав обаче се уволнява по места от директорите”, каза Емил Димитров пред NOVA.

„Не мога да коментирам ареста на заместник-министъра на околната среда и водите. Аз помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера”, каза той.

Разследването се води от януари 2020 г. по сигнали за незаконно преработване на опасни отпадъци. В хода му „към момента са събрани множество писмени и гласни доказателства и доказателствени средства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия“, съобщиха от прокуратурата.

„Попитах дали има уволнения в структурата с отпадъците и се оказа, че има – една жена, миналата година, която се е справяла слабо с дейността си“, коментира Емил Димитров. 

Той каза още, че при него не е идвал никой, за да се оплаче за упражнен натиск от страна на зам.-министъра.

„Не виждам как може да притиснеш някого, защото нещата минават през няколко човека. Още повече, че нотификациите са от чужбина”, каза министърът.

Емил Димитров посочи, че се среща периодично с Иван Гешев и разговарят. „Големите притеснения са, че след като за 40 дни успяхме да овладеем границите, успяхме да се разберем с бизнеса, който внася отпадъци – легално през чужбина, това да става през пристанищата, с влакове и под контрол. Разбрахме се и ако бъде внесен отпадък с фалшиви документи – къде да попадне”, каза той.

Министърът на околната среда и водите каза, че е създадена „стройна схема“ – заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят.

Димитров каза, че е заел поста при подобна акция, каквато тече в момента срещу Живков. Става въпрос за тази, при която изведоха предишественика му във ведомството Нено Димов. 

„Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен - веднага да идва”, каза Емил Димитров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза