Снимка: © Getty Images

Министрите на енергетиката от държавите в Европейския съюз се събират на извънредна среща, след като миналата седмица Русия спря доставките на газ за България и Полша. Министрите ще обсъдят искането от страна на Москва европейските купувачи да плащат за газта в рубли - условието е, че ако това не се случи доставките на синьото гориво ще бъдат спрени.

По време на срещата ще бъдат проучени възможностите за допълнителни действия по проблема, управлението на резервите, както и мерки за укрепване на координацията между страните членки. Ще бъдат представени и анализи за евентуално прекъсване и последващи извънредни действия, които да укпреят подготовката на общностно равнище.

Държавите от ЕС трябва да изяснят и дали купуването на синьото гориво от Русия е в нарушение на санкциите, наложени срещу Москва. В момента много европейски компании са изправени пред крайни срокове за плащане на газ по-късно този месец. 

Миналата седмица "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша и отхвърли плащанията на Германия и Австрия в евро. Това породи опасения в някои европейски страни за пълното спиране на руски газ към Европа.

Схемата "газ срещу рубли", или как Путин иска да раздели ЕС на врагове и фаворити

Според предложената схема чуждестранните купувачи на газ трябва да плащат за доставките не по европейската сметка на "Газпром", а да ги внасят в свои нови валутни сметки в евро и долари в "Газпромбанк". "Газпромбанк", на свой ред, трябва да ги обмени в рубли и да ги прехвърли във втори сметки, открити на името на същите клиенти.

Русия каза в петък, че не вижда проблем с условието, според което задължението на купувача е изпълнено само след като твърдата валута бъде конвертирана в рубли. Страната вснася 40% от вноса в ЕС и 26% от вноса на петрол. Зависимостта от тези ресурси варира в различните европейски страни, но анализатори твърдят, че незабавното пълно спиране на руския газ ще хвърли страните в рецесия и ще изисква спешни мерки като затваряне на фабрики, за да се справят.

Защо спирането на газа за България и Полша е "автогол за Русия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне