Енергийните министри на ЕС се събират заради спрения руски газ Снимка: © Getty Images

Министрите на енергетиката от държавите в Европейския съюз се събират на извънредна среща, след като миналата седмица Русия спря доставките на газ за България и Полша. Министрите ще обсъдят искането от страна на Москва европейските купувачи да плащат за газта в рубли - условието е, че ако това не се случи доставките на синьото гориво ще бъдат спрени.

По време на срещата ще бъдат проучени възможностите за допълнителни действия по проблема, управлението на резервите, както и мерки за укрепване на координацията между страните членки. Ще бъдат представени и анализи за евентуално прекъсване и последващи извънредни действия, които да укпреят подготовката на общностно равнище.

Държавите от ЕС трябва да изяснят и дали купуването на синьото гориво от Русия е в нарушение на санкциите, наложени срещу Москва. В момента много европейски компании са изправени пред крайни срокове за плащане на газ по-късно този месец.

Миналата седмица "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша и отхвърли плащанията на Германия и Австрия в евро. Това породи опасения в някои европейски страни за пълното спиране на руски газ към Европа.

Схемата "газ срещу рубли", или как Путин иска да раздели ЕС на врагове и фаворити

Според предложената схема чуждестранните купувачи на газ трябва да плащат за доставките не по европейската сметка на "Газпром", а да ги внасят в свои нови валутни сметки в евро и долари в "Газпромбанк". "Газпромбанк", на свой ред, трябва да ги обмени в рубли и да ги прехвърли във втори сметки, открити на името на същите клиенти.

Русия каза в петък, че не вижда проблем с условието, според което задължението на купувача е изпълнено само след като твърдата валута бъде конвертирана в рубли. Страната вснася 40% от вноса в ЕС и 26% от вноса на петрол. Зависимостта от тези ресурси варира в различните европейски страни, но анализатори твърдят, че незабавното пълно спиране на руския газ ще хвърли страните в рецесия и ще изисква спешни мерки като затваряне на фабрики, за да се справят.

Защо спирането на газа за България и Полша е "автогол за Русия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024