ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени" Снимка: © Getty Images

Европейският парламент потвърди предложението на Европейската комисия, което определя природния газ и ядрената енергия като чисти енергии, които са благоприятни за околната среда.

Рамката на ЕС има за цел да насочи инвестициите към проекти, които са в съотвествие с целта на блока да бъде неутрален по отношение на климата до 2050 г.

През февруари, седмици преди руският президент Владимир Путин да започне инвазия в Украйна, Европейската комисия представи план за класифициране на някои видове природен газ и ядрена енергия като "преходни" зелени инвестиции при определени обстоятелства, което предизвика остра реакция от активисти и някои политици.

Пет месеца по-късно, когато Русия използва природния газ като оръжие, а световната енергийна криза се засилва, законодателите в Европейския парламент отхвърлиха възражението срещу предложението. Общо 328 евродепутати го подкрепиха, 278 бяха против, а 33 се въздържаха. За да бъде отхвърлено предложението не достигнаха само 75 гласа.

Съгласно новите правила, известни като таксономия, новите газови централи, построени до 2030 г., ще бъдат признати за преходен енергиен източник, ако изпълняват няколко условия: да заменят централа, работеща с въглища или мазут; да преминат на нисковъглероден газ до 2035 г. и да не надвишават максималния лимит на емисиите за 20 години.

Онези, които подкрепят включването на природния газ и ядрената енергия, твърдят, че те са необходими, за да се улесни преходът към възобновяеми енергийни източници, особено предвид въздействието на войната върху цените на енергията. Европейската комисия приветства гласуването, заявявайки, че това е "прагматичен и реалистичен подход" за подпомагане на държавите в постигането на въглеродна неутралност.

Критиците не са убедени в това. Много от тях се опасяват, че блокът става все по-слаб, когато става въпрос за целите в областта на климата. При преброяването на гласовете в седалището на Европарламента в Страсбург, Франция, се чуха освирквания. В прессъобщение на групата на природозащитниците "Грийнпийс" решението беше наречено "мръсна политика", която ще "осигури повече пари в касата на Путин".

По-рано тази година консултативната платформа на Комисията за устойчиво финансиране изрази своето несъгласие с плановете. Природозащитници и лява коалиция от членове на ЕП също остро разкритикуваха предложението за обозначаването на газа и ядрената енергия като зелени.

"Това ще забави отчаяно необходимия истински устойчив преход и ще задълбочи зависимостта ни от руските горива. Лицемерието е поразително, но за съжаление не е изненадващо", написа активистката Грета Тунберг в профила си в Twitter.

Евродепутатът от Зелените Мари Тусен, която водеше усилена кампания за отхвърляне на решението, разкритикува резултата като "провал за Европа и климата".

Гласуването идва в момент, когато войната в Украйна се проточва вече пети месец, а европейските лидери са изправени пред рязко покачващите се цени на газа и заплахите за допълнителни спирания на руските доставки

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че комисията изготвя спешни планове за "защита на нашия единен пазар и на промишлените вериги за доставки от смущения". На 26 юли ще се проведе и специална среща на министрите, на която ще бъде обсъдена "готовността за зимата" в енергийния сектор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023