Снимка: © Getty Images

Европейският парламент потвърди предложението на Европейската комисия, което определя природния газ и ядрената енергия като чисти енергии, които са благоприятни за околната среда.

Рамката на ЕС има за цел да насочи инвестициите към проекти, които са в съотвествие с целта на блока да бъде неутрален по отношение на климата до 2050 г.

През февруари, седмици преди руският президент Владимир Путин да започне инвазия в Украйна, Европейската комисия представи план за класифициране на някои видове природен газ и ядрена енергия като "преходни" зелени инвестиции при определени обстоятелства, което предизвика остра реакция от активисти и някои политици.

Пет месеца по-късно, когато Русия използва природния газ като оръжие, а световната енергийна криза се засилва, законодателите в Европейския парламент отхвърлиха възражението срещу предложението. Общо 328 евродепутати го подкрепиха, 278 бяха против, а 33 се въздържаха. За да бъде отхвърлено предложението не достигнаха само 75 гласа.

Съгласно новите правила, известни като таксономия, новите газови централи, построени до 2030 г., ще бъдат признати за преходен енергиен източник, ако изпълняват няколко условия: да заменят централа, работеща с въглища или мазут; да преминат на нисковъглероден газ до 2035 г. и да не надвишават максималния лимит на емисиите за 20 години.

Онези, които подкрепят включването на природния газ и ядрената енергия, твърдят, че те са необходими, за да се улесни преходът към възобновяеми енергийни източници, особено предвид въздействието на войната върху цените на енергията. Европейската комисия приветства гласуването, заявявайки, че това е "прагматичен и реалистичен подход" за подпомагане на държавите в постигането на въглеродна неутралност.

Критиците не са убедени в това. Много от тях се опасяват, че блокът става все по-слаб, когато става въпрос за целите в областта на климата. При преброяването на гласовете в седалището на Европарламента в Страсбург, Франция, се чуха освирквания. В прессъобщение на групата на природозащитниците "Грийнпийс" решението беше наречено "мръсна политика", която ще "осигури повече пари в касата на Путин".

По-рано тази година консултативната платформа на Комисията за устойчиво финансиране изрази своето несъгласие с плановете. Природозащитници и лява коалиция от членове на ЕП също остро разкритикуваха предложението за обозначаването на газа и ядрената енергия като зелени.

"Това ще забави отчаяно необходимия истински устойчив преход и ще задълбочи зависимостта ни от руските горива. Лицемерието е поразително, но за съжаление не е изненадващо", написа активистката Грета Тунберг в профила си в Twitter.

Евродепутатът от Зелените Мари Тусен, която водеше усилена кампания за отхвърляне на решението, разкритикува резултата като "провал за Европа и климата".

Гласуването идва в момент, когато войната в Украйна се проточва вече пети месец, а европейските лидери са изправени пред рязко покачващите се цени на газа и заплахите за допълнителни спирания на руските доставки

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че комисията изготвя спешни планове за "защита на нашия единен пазар и на промишлените вериги за доставки от смущения". На 26 юли ще се проведе и специална среща на министрите, на която ще бъде обсъдена "готовността за зимата" в енергийния сектор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество