ЕП прие критичната резолюция за България с 358 гласа "За" Снимка: © EP

С 358 гласа "За", 277 "Против" и 56 "Въздържал се" Европейският парламент прие резолюцията, с която изразява загриженост по проблемите с върховенството на закона, демокрацията и основните права в България.

Гласуването се проведе три дни след едночасовия дебат в пленарна зала, в който евродепутатите обсъждаха дали ЕК трябва да продължи да следи правосъдната реформа в България и да ограничи достъпа до финансиране от европейски програми заради съмненията за злоупотреби.

Резолюцията претърпя няколко изменения по искане на представителите на ЕНП и Renew Europe.

Евродепутатът от ЕНП Роберта Мецола, автор на цяла серия от поправки по критичния текст на резолюцията, беше принудена да оттегли един от предложените текстове, в който се включваше твърдение, че Васил Божков изпраща финансиране за протестите.

Как ЕНП фризира резолюцията на ЕП за България

Пълният текст на предложената резолюция можете да видите тук.

Как гласуваха евродепутатите?

Само петима членове на групата на ЕНП са подкрепили текста при окончателното гласуване - сред тях е Радан Кънев (Демократична България). Останалите представители на център-дясната партийна група, които са дали глас "за", са Магдалена Адамович, Рожа Тун и Янина Охойска (Полша), Йенс Гизеке (ХДС, Германия), Беноа Лютген (Белгия).

Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева са сред гласувалите "За" от групата на "Социалистите и демократите".

Членовете на ГЕРБ от ЕНП са гласували "против" без изключение - Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков и Емил Радев. С тях е гласувал и председателят на групата Манфред Вебер. В списъка на гласовете "против" резолюцията за България се виждат и имената на бившия италиански премиер Силвио Берлускони и бившия румънски президент Траян Бъсеску.

23 евродепутати от ЕНП са предпочели да се въздържат при вота.

Евродепутатите от ДПС Атидже Алиева, Искра Михайлова, Илхан Кючюк (членове на Renew Europe) са дали глас "въздържал се", въпреки че почти цялата им група е гласувала "за" строгия тон срещу властите в България.

Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков (ВМРО - "Консерватори и реформисти") са гласували "против" резолюцията.

Изключението "България" и двойният стандарт в ЕНП


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024