ЕП призовава: Забранете TikTok за държавните служители в целия ЕС Снимка: © Getty

Европейският парламент призова националните държави да наложат забрана за употреба на китайското приложение TikTok от правителствени служители заради рисковете за сигурността на информацията.

Депутатите от ЕП приеха доклад, който е посветен на борбата с външната намеса в политиката на ЕС чрез дезинформация, кибератаки и пробиви в критичнo важна инфраструктура, пише Politico.

Ограничителни режими спрямо TikTok вече са въведени в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Австралия, Франция, Нидерландия, Белгия, Дания, Естония и във всички институции на Европейския съюз.

Държавните служители нямат право да инсталират приложението на служебните си устройства, макар че в някои страни е допустимо те да го ползват през личен телефон.

Западните служби за сигурност твърдят, че TikTok може да се ползва като средство за шпионаж през злоупотреба с личните данни на потребителите си.

Само преди два месеца Великобритания наложи рекордна глоба срещу платформата, защото допуска регистрация на деца под 13-годишна възраст, въпреки че официалните им правила забраняват подобно нещо.

Конфликтът на интереси между TikTok и европейският сектор "Сигурност" се прояви и през друг скандал в Норвегия. Най-големият местен производител на боеприпаси се оказа ограничен в плановете си да увеличи своето производство в критично важен момент за индустрията и войната в Украйна, защото център за съхранение на данни на TikTok е резервирал целия капацитет на електрическата мрежа в близост до завода на Nammo.

Директорът на военната компания коментираше пред Financial Times, че не изключва TikTok да са избрали локацията за data-центъра си в близост до завод от отбранителната индустрия съвсем умишлено.

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024