Рекордна глоба за TikTok заради възможността деца да ползват мрежата в Обединеното кралство Снимка: © Getty

Платформата TikTok е глобена с 12,7 млн. британски лири, защото е допуснала регистрацията на деца на възраст под 13 години. Наказанието е наложено от британския аналог на комисията за защита на лични данни. В доклада на иституцията се казва, че нарушенията са станали между май 2018 г. и юли 2020 г. Това е една от най-големите глоби, налагани от регулатора, въпреки че е само половината от очакваната сума, с която заплаши да санцкионира социалната мрежа, съобщава BBC.

Британската комисия изчисли, че от TikTok са позволили на 1,4 милиона британски деца на възраст под 13 години да използват платформата през 2020 г., въпреки че собствените правила на мрежата не позволяват на малолетни да създават акаунт.

Законът за защита на данните в Обединеното кралство гласи, че платформите, които използват лични данни на деца под 13 години, трябва да имат съгласието на родителите. им

„Има действащи закони, които гарантират, че нашите деца пребивават толкова безопасно в дигиталния свят, колкото и във физическия. TikTok не спазва тези закони.", коментира случая представителят на комисията Джон Едуардс.

„Вследствие на това приблизително 1,4 милиона деца под 13-годишна възраст получават неправомерен достъп до платформата, като TikTok събира и използва личните им данни. Това означава, че техните данни може да са били използвани за проследяването и профилирането им, като потенциално е доставяно вредно, неподходящо съдържание.", допълни Едуардс.

Говорител на TikTok отвърна: „Нашият екип по сигурността е от 40 000 души и работи денонощно, за да поддържа платформата безопасна за членовете ѝ“.

Професор Соня Ливингстън от Лондонското училище по икономика и политически науки, която изследва дигиталните права и преживявания на децата, казва че е „чудесно, че регулаторът предприема действия“, но се опасява, че глобата може да бъде пренебрегната и възприета от страна на TikTok просто "като инвестиция в бизнес".

Глоба от 12,7 млн. лири е малка сума в сравнение с приходите от 80 милиарда долара, отчетени от китайската технологична компания майка на TikTok - ByteDance - през 2022 г.

"Да се надяваме, че TikTok ще прегледа задълбочено своите практики и ще се увери, че зачита поверителността и безопасността на децата проактивно в бъдеще", коментира тя.

 Рекордна глоба за тикток заради възможността деца под 13 да ползват мрежата в Обединеното кралство

Още проблеми за TikTok

TikTok има право да обжалва размера на глобата в следващите 28 дни.

Възможно е обаче да следват и още проблеми за платформата, тъй като законопроектът за онлайн безопасност на Обединеното кралство, който трябва да бъде приет през следващите месеци, изисква стриктни процеси за проверка на възрастта от страна на социалните мрежи.

Много западни страни предприемат мерки срещу TikTok поради опасения, че данните на потребителите ще бъдат споделени с китайското правителство.

Приложението е забранено за качване на служебни мобилни устройства в Канада, Белгия, Дания, Нова Зеландия, Тайван, Обединеното кралство, САЩ и за всеки, който работи в Европейската комисия.

Глобата и рестрикциите идват и на фона на повишената чувствителност към китайската платформа и от страна на САЩ. Шефът на TikTok Шоу Цзъ Чу беше изслушан в Конгреса. Преди това американските служби излязоха с доклади, че приложението крие заплахи за националната сигурност на страната и за психичното здраве на децата.

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024