Изпълнителният директор на TikTok се опита да защити приложението си пред Конгреса на САЩ Снимка: © Getty Images

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Цзъ Чу беше изслушан за първи път пред Конгреса на САЩ. Това става в момент, когато политическата буря около притежаваната от Китай платформа се засилва, а администрацията на Байдън заплашва да забрани изцяло приложението в САЩ.

Изслушването трябваше да изясни редица въпроси за социалната мрежа, включително за вредното съдържание в нея и потенциалната намеса на властите в Пекин, но много от тези въпроси останаха без особено конкретни отговори.

TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, отдавна е подложена на критики заради данните, които съхранява за американските потребители - данни, за които законодателите се опасяват, че могат да попаднат в ръцете на китайското правителство. Въпреки че платформата многократно е отричала тези твърдения, членовете на Конгреса от двете големи партии се обединиха в недоволството си.

Те притиснаха Чу с въпроси за участието на Китай в приложението. Конгресменът от Републиканската партия Кати Макморис Роджърс заяви, че TikTok "съзнателно е допуснала възможността китайската комунистическа партия да има достъп до данните на американските потребители".

Изпълнителният директор обаче отрича, като посочва, че "ByteDance не е агент на Китай или на която и да е друга държава". Той използва изслушването, за да се опита да успокои опасенията на законодателите относно практиките за обработка на данни и се ангажира, че няма да позволи на китайското правителство да влияе по какъвто и да е начин на TikTok.

Думите му обаче бяха като глас в пустиня, тъй като многобройните членове на Конгреса прекъсваха показанията му, за да кажат, че просто не му вярват.

Чу седна на горещия стол пред Конгреса в момент, в който някои законодатели подновяват призивите за забрана на приложението в Съединените щати поради предполагаеми опасения за националната сигурност. Редица страни, включително САЩ и Великобритания, вече въведоха забрана на приложението на правителствени устройства.

TikTok не работи в Китай. Но тъй като китайското правителство разполага със значителни лостове за въздействие върху предприятията под негова юрисдикция, теорията гласи, че ByteDance може да бъде принудена да сътрудничи за широк кръг от дейности, свързани със сигурността, включително евентуално прехвърляне на данни от TikTok.

"За американския народ, който гледа днес, чуйте това: ТикТок е оръжие на Китайската комунистическа партия, за да ви шпионира, да манипулира това, което виждате, и да експлоатира за бъдещите поколения", заяви републиканецът Макморис Роджърс.

От своя страна Чу разказа за постоянните усилия на TikTok да защитава данните на американските потребители и каза, че "не е видял доказателства, че китайското правителство има достъп до тези данни; те никога не са ни питали, ние не сме ги предоставяли".

"Намирам това за абсурдно", отвърна му републиканката Анна Ешоу,

Въздействието на TikTok върху децата

Въпреки че се очакваше националната сигурност да бъде основният акцент на изслушването, много законодатели също така подчертаха загрижеността си относно въздействието на TikTok върху децата.

"Изследванията установиха, че алгоритмите на TikTok препоръчват на тийнейджърите видеоклипове, които създават и засилват чувството на емоционално страдание, включително клипове, насърчаващи самоубийство, самонараняване и хранителни разстройства", каза Франк Палоун, член от Демократическата партия.

Нанет Бараган от Конгреса попита Чу за информацията, че изпълнителният директор не позволява на собствените си деца да използват приложението. "На каква възраст смятате, че е подходящо един млад човек да влезе в TikTok?", попита тя.

Той ѝ отговори с аргумента, че децата му нямат профили в TikTok, защото живеят в Сингапур, където платформата няма версия за лица под 13 г. В САЩ такава има и в нея съдържанието се подбира специално за по-млада аудитория.

"Нашият подход е да предоставяме диференцирани изживявания за различните възрастови групи и да позволим на родителите да водят разговори с децата си, за да решат кое е най-доброто за тяхното семейство", каза той.

В отговора си Чу се опита да подчертае, че TikTok споделя ресурси за психично здраве и обясни, че през последните месеци платформата е започнала редица функции за осигуряване на допълнителна защита за по-младите потребители, включително задаване на нов 60-минутен дневен лимит за лица под 18-годишна възраст.

Опасен ли е TikTok? Според ФБР китайското приложение крие заплахи за националната сигурност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023