Опасен ли е TikTok? Според ФБР китайското приложение крие заплахи за националната сигурност Снимка: © Getty Images

Китайската социална мрежа TikTok отново е в центъра на бурни дебати относно заплахата, която може да представлява за сигурността както на потребителите, така и на държавите.

Според директора на ФБР Крис Рей дейността на притежаваната от Китай компания поражда опасения за националната сигурност на САЩ. Приложението крие и още рискове - то може да бъде използвано от Пекин, за да оказва влияние на милиони потребители или дори да контролира техните устройства.

Рей говори пред Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите и каза, че TikTok дава достатъчно причини за притеснение.

"Съгласно китайското законодателство китайските компании са длъжни по същество да правят всичко, което правителството иска от тях - по отношение на споделянето на информация или да служат като инструмент на китайското правителство“, посочи той.

  • Популярното приложение за видео споделяне е собственост на китайската компания „ByteDance” и се използва от близо 1,3 млрд. души по целия свят.
  • То е изключително популярно сред младежите, които все повече го предпочитат пред платформи като Facebook и Twitter.

САЩ в момента обмисля предложение, с което да позволи на TikTok да продължи да работи на територията на страната, но при по-строги мерки за сигурност. Според информация на „New York Times“ администрацията на Байдън е близко до постигането на споразумение с китайската компания.

Сделката предвижда трафика на американските потребители да преминава през сървъри на технологичния гигант Oracle, който да извършва одит на алгоритмите в платформата.

Заместник-главният прокурор Лиза Монако обаче изрази притеснения, че в настоящия си вид разработеното предложение не е достатъчно, за да предпази данните на тези, които използват приложението.

Какви опасности крие TikTok?

TikTok отрича да има връзки с управляващата Китайска комунистическа партия. Някои държавни служители в САЩ обаче отдавна изразяват загриженост относно възможността правителството на Пекин да получи достъп до данните на американските потребители.

На заседанието в Комисията по вътрешна сигурност представителка на републиканците цитира статия на „Forbes”, в която се съобщава, че ByteDance "планира да използва приложението, за да проследява физическото местоположение на конкретни американски граждани".

Списанието цитира говорителката на TikTok Морийн Шанахан, която казва, че платформата събира приблизителните местоположения на потребителите въз основа на техните IP адреси. По думите ѝ това се прави, за „да се показва подходящо съдържание и реклами, да се спазват приложимите закони и да се откриват и предотвратяват измами и неавтентично поведение".

От компанията по-късно отхвърлиха обвинението и посочиха, че "не събират информация за местоположението“ на ползващите услугата.

Притесненията не свършват дотук. Преди седмица предаването „60 Minutes” посочи, че TikTok всъщност има две версии. Едната е образователна, с определени ограничения и се предлага само за китайските потребители. А другата, която се използва на Запад, буквално „приковава децата“ пред екрана и ги кара да гледат часове наред видеоклипове на различни теми.

Напрежението около TikTok расте от години. През 2020 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп постави ултиматум и заплаши, че ако приложението не бъде продадено на американска фирма, ще бъде блокирано в страната. Тогава ByteDance постигна споразумение да продаде част от него на базираната в Калифорния технологична компания Oracle. Сделката така и не беше сключена, а федерален съд се произнесе срещу опита на Тръмп да блокира платформата.

Така съдбата на TikTok остана в ръцете на Байдън. Неговата администрация се зае да разработи политика по отношение на приложенията, притежавани от чуждестранни лица, но резултат засега не е постигнат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024