TikTok ще наложи всекидневен лимит до 1 час екранно време в приложението за всички потребители под 18-годишна възраст.

Това е един от най-агресивните ходове в историята на социалната мрежа, който цели да спре тийнейджърите да губят време в безкрайно "скролване".

Очаква се настройката да бъде въведена в следващите седмици. Тя ще бъде включена по подразбиране, което означава че ще може и да се премахне по желание на потребителя. И все пак функцията може да подобри дигиталното благосъстояние на най-младите хора в TikTok.

Когато 60-минутното ограничение се достигне, лицата под 18 г. ще трябва да въведат парола.

Тоест - от тях ще се изисква да вземат изрично решение дали да продължават времето, което прекарват в гледане на видеоклипове.

Нищо не спира младежите да останат в TikTok, но поне новата функция ще служи като напомняне за това какво всъщност се случва със свободното им време.

Решението идва, след като TikTok и други социални платформи бяха накарани да поемат отговорност за влиянието на продуктите им върху подрастващите - което в някои случаи води не само до пристрастяване, но и излагането на недопустимо съдържание пред очите на децата.

TikTok отива на съд в САЩ заради таргетирането на деца с недопустими клипове

TikTok също е изправена пред нарастващ натиск от страна на Вашингтон заради опасенията за сигурността от връзките ѝ със службите на комунистически Китай чрез компанията майка Bytedance.

От TikTok твърдят, че са се консултирали с изследователи и експерти от Digital Wellness Lab в Бостънската детска болница, когато са решавали какви времеви ограничения да бъдат определени за тийнейджъри.

Въпреки че няма колективно одобрена позиция за това колко време пред екрана е „твърде много“ или изобщо влиянието на времето пред екрана, признаваме, че тийнейджърите обикновено се нуждаят от допълнителна подкрепа, когато започват да изследват онлайн света самостоятелно“, пише отдела за доверие и безопасност на TikTok Кормак Кийнън.

Ако тийнейджър реши да изключи лимита по подразбиране и прекарва повече от 100 минути в TikTok на ден, той отново ще бъде подканен да определи свое ограничение за времето пред екрана.

„През първия месец на тестване този подход увеличи използването инструментите за управление на престоя пред екран с 234%“, допълни Конър Кийнън.

Кийнън също така обяви някои актуализации на функцията Family Pairing на приложението, която позволява на родител или детегледач да свърже TikTok акаунта си с този на тийнейджъра и да зададе ограничения.

Родителите ще могат да филтрират видеоклипове с думи или хаштагове, които не искат да се показват във фийда на детето им.

Те ще могат и да задават персонализирано дневно ограничение за екранно време, както и график за временно спиране на известията от TikTok.

Други платформи, сред които Instagram и Snapchat, по подобен начин въведоха допълнителен родителски контрол и функции, които насърчават тийнейджърите да си почиват и да поставят граници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024