TikTok отива на съд в САЩ заради таргетирането на деца с недопустими клипове

Прокуратурата на американския щат Индиана започва съдебен процес срещу китайската платформа TikTok заради това, че допуска деца в ранна тийнейджърска възраст да гледат клипове със съдържание, разрешено само за пълнолетни лица.

"TikTok активно излага нашите деца на съдържание, свързано с наркотици, злоупотреба с алкохол, неприлично и сексуално съдържание от ранна възраст", казва главният прокурор на Индиана Тод Рокита.

  • Приложението за видео споделяне е собственост на китайската компания „ByteDance” и се използва от близо 1,3 млрд. души по целия свят.
  • То е изключително популярно сред младежите, които все повече го предпочитат пред платформи като Facebook и Twitter.

Първото обвинение срещу TikTok твърди, че алгоритъмът на социалната мрежа е проектиран така, че да създава зависимост при младите потребители, докато им предлага да гледат вредно съдържание, неадекватно за тази възрастова група.

В делото са добавени и изследвания и доклади, които намират връзка между продължителния престой в TikTok и психичните проблеми сред тийнейджърите - включително депресия и хранителни разстройства.

  • Прокуратурата твърди още, че технологичната компания нарушава местното законодателство за защита на потребителите, като заблуждава родителите, че приложението е подходящо за деца от 12-годишна възраст нагоре.
  • За да получи такъв статут в App Store на Apple, TikTok трябва да гарантира, че съдържанието, свързано със секс, алкохол и дрога, е "рядко или леко".
  • Това обаче не отговаря на реалността в платформата, в която потребителите редовно попадат на материали за възрастни - от клипове за халюциногенни наркотици до клипове за стриптийз и крайни сексуални фетиши, твърди щатската администрация.

Втората жалба е за това, че TikTok заблуждава потребителите за нивото на достъп на китайското правителство до данните, които компанията събира от американски граждани.

  • В делото се твърди още, че службите за сигурност на Китай имат възможност да използват данните от TikTok за шпионаж и изнудване на потребителите за цели, които обслужват държавните икономически и политически интереси.

Индиана вече участва в колективно разследване на няколко щата срещу TikTok, което проверява данни за това дали социалната мрежа оказва вредоносно влияние на децата-потребители. Отделно разследване се води и срещу Instagram по сходни причини.

Съвсем наскоро директорът на ФБР Крис Рей обяви, че платформата създава опасност за националната сигурност на САЩ заради потенциалните злоупотреби на Пекин с данните на милиони потребители.

Опасен ли е TikTok? Според ФБР китайското приложение крие заплахи за националната сигурност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024