Епично: Преслава срещу Канна Рачева

"Какво толкова има да се разбира от журналистика, нали всички четем?", каза ми веднъж един много прост човек, на когото бяха внушили, че може да ръководи медия.

“Свобода на словото или на лъжите?”, написа една популярна жена без фамилно име по адрес на журналистката Канна Рачева - професионалист с десетилетен опит и авторитет както сред колегията и зрителите, така и сред политици, магистрати и други претенденти за държавен "елит".

Причината: по време на жива връзка от протестите Рачева трябва да направи препратка към демонстрациите срещу правителството, организирани от българи в Лондон и Кьолн в същия ден. В ефир се чува нейна реплика, предназначена за продуцентите на новините: “За протестите в чужбина не знам, но ще си измисля”.

И “измисля": Доста хора са се събрали на протести и в градове от Централна и Западна Европа.

бТВ е голяма медия, гледа се от много хора, включително и чалга певици, които не разбират задължително от журналистика. Но понеже и те гледат, със сигурност това им дава самочувствие да коментират. По-опасното е, ако тези същите "измислени" герои, подтиквани от други хора, се възприемат като новите инфлуенсъри, надигащи глас за “свобода на словото”.

Резултатът е такъв, благодарение на много измислени медии, които години наред вкарваха чалгата през парадния вход на нашия живот. Медии като бТВ също имат своя грях за това, защото в името на рейтинга доброволно каниха субкултурата на перферията в национален ефир.

В един момент, един продукт на достъпната естетична хиругия, полегнал на диван, снима селфи, пляска се с ръка по челото, смее се и възкликва: “Ай стига, де!”.

Естествено, че всеки има право да коментира обществения живот - дори и жената, която ви кани в клуб “Оргазъм”, за да изпълни парчето “Изтрезняваш ли”.

Затова и Канна Рачева написа: “(…)тази вечер, докато се уточнявах с продуцента, не знаех никакви подробности за протестите в Централна и Западна Европа и нямах идея какъв ще е финалът на моята жива връзка. Това са нормални, всекидневни ситуации в нашата работа. Разбирам как може да са прозвучали думите ми, но вярвам, че не се налага да обяснявам дали „си измислям“ информация или не…”

Малко вероятно е горе(не)споменатата певица да познава професионалния път на Канна Рачева, по-скоро - някои от героите на репортажите ѝ от криминални сцени и съдебни зали.

Въпросът тук е за границите, а певицата е просто събирателен образ на всички субпродукти, инжектирани в публичния и политически живот.

“Ония с очилцата” бяха заместени от хора с мускули и диагоналки. Да се четат книги, да се знае и учи стана излишно. Югозападният университет се превърна в катедралата на новата юридическа класа. Новото нормално е, че председателката на парламента глобява депутат заради това, че е нарекъл премиера с думата “мишка”. Същата жена не се поколеба да застане рамо до рамо с премиера, заради когото до края на живота си ще е по-известна като “проста кърджалийска ала-бала”.

Истерията срещу Канна Рачева все пак беше епичен момент за българската журналистика и масова култура. Залезът и зората се срещнаха. Кеворк застана до Преслава и заедно си поделиха първото място в дисциплината “вадене на факти от контекст”.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Болниците са пълни? Важното е кръчмите да не останат празни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024