Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 30 от общо 498 изследвани PCR проби. От тях 13 души са настанени в болници, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг. Каза обаче, че според него масово тестване на населението ще бъде "безсмислено".

Общият брой на случаите е 611 - увеличение с 5,2% спрямо вчера. Заразените мъже са 341,  а жените – 270. Най-младият заболял е на една година, а най-възрастният – на 90.

В София има 18 нови случая, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2, в Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и Добрич е установен по един заразен. 

Заболели са 33 души от медицинския персонал, има и един нов случай. Става въпрос за жена, за която няма данни за контакт с пациенти.

48 души вече са излекувани, а новите са седем. Това са трима мъже от ВМА, трима пациенти от Пазарджик, сред които жена на 70 години, и една медицинска сестра от Пещера. Средната възраст на всички излекувани е 47 години.

Ген. Мутафчийски потвърди, че един мъж е починал вчера. Той е дал две отрицателни проби за коронавирус, но странично заболяване - белодробен карцином, се е влошило и 72-годишният мъж в Шумен е издъхнал. Общо починалите у нас са 24, което е 3,9% от заболелите, а средната възраст на жертвите е 65,2 години.

„Не можем да твърдим, че този човек не е починал от Covid-19“, каза ген. Мутафчийски.

233 души са в болници, 27 от тях са в интензивни отделения. Само в София има 146 хоспитализирани, от които 20 са в интензивно отделение. В Пловдив има 17, от които 4 в интензивно отделение, в Кърджали 6 души са в болница, от които един в интензивно, а в Пазарджик тези случаи са три към едно.

Главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев сподели, че са били тествани 1016 полицейски служители – според него това е добра представителна извадка и няма нужда от масови тестове в България.

„Можем да ги приемем за една добра представителна извадка, защото средната им възраст е 39 години и имат интензивни контакти. 1007 от тях, или 99%, са с отрицателна проба. Двама от тях имат IgM антитела – прясна инфекция. Седем от тях имат IgG антитела, които показват, че инфекцията е преминала. 

„Епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, тя може да остане с нисък интензитет на разпространение. Рано е обаче за изграждане на имунитет“, каза Ангел Кунчев.

Ген. Мутафчийски подкрепи тезата му: „Не знаем до каква степен имунитетът върши работа. Няма и отговор в световен мащаб. По света не се търси имунитет, а се прилага тактика за удържане на епидемията, докато се намери лечение“.

Във военните колективи са били изследвани над 1100 човека без симптоматика, каза началникът на ВМА. „Изследвали сме контактни лица и хора, връщащи се или заминаващи на мисии“.

„Засега се оказва правилна стратегията на правителството – масово тестване ще бъде скъпо и безсмислено като данни“, каза ген. Мутафчийски.

Ангел Кунчев заяви, че щабът никога не е бил против тактиката за масово тестване. „Но изводът е, че тази извадка ни показва ясната картина и не е нужен масов скрийнинг“, сподели той, правейки връзка с изследваните служители на МВР.

Ген. Мутафчийски обяви, че България разчита на четири или пет доставчици на тестове. „Навъдиха се още фирми, но ние разчитаме на доставчици, които са се доказали във времето. Производителят на тестовете ни е китайски“.

„В Бургас изработиха програма за рискови групи - полицаи, лекари, медицински сестри и други. Половината от тях са преминали и няма положителен резултат“, каза той и даде положителна оценка на местната власт.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G

Samsung променя концепцията за смартфон с Galaxy Z Fold3 5G

Варна се сдоби с "вулканичен" паметник на Васил Левски

Дарението от Съюза на арменците в България предизвика полемика в социалните мрежи

Били Айлиш променя модата - пуска нови "веган кецове" в партньорство с Nike

Моделите Air Jordan ще са с 20% рециклирани материали