Снимка: © bTV

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отхвърли слуховете, че се готви ново въвеждане на национална карантина от октомври и връщане на контрола на движението между областните градове. 

Доц. Кунчев обяви, че е "уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирациите. 

"В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно... Дори чух, че (готови конструкции за КПП) са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тази държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това", каза той в интервю за Нова ТВ. 

По данни на Кунчев, България е с второ най-ниско ниво на заболеваемост на Балканите заедно със Сърбия. Той посочи, че е важно да се наблюдава дали Covid-19 се разпространява централизирано или разпръснато. 

"Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", казва той. Той изрази мнение, че до затваряне на градове по подобие на пролетното извънредно положение няма да се стигне. 

Прочети