Реджеп Ердоган: На 14 май Турция ще изпрати послание на Запада Снимка: © Getty

„Турция ще изпрати послание на Запада“ чрез предстоящите президентски и парламентарни избори в страната на 14 май. Това каза държавният глава Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно интервю.

Не само Западът, но и ислямският свят следи отблизо предстоящия вот. Борбата срещу „наемниците на световните империалисти“ бе сред акцентите в предизборната реч на турския президент по-рано тази седмица, а в последвалото медийно интервю той даде допълнителни разяснения за значението на изборите.

Турският президент Реджеп Тайп Ердоган открива предизборната си кампания Ердоган започна предизборната си кампания за оставане на власт

„Тази страна (Турция) не обръща внимание на това, което казва Западът – нито в борбата срещу тероризма, нито при определянето на икономическата си политика“, каза Ердоган, подчертавайки, че Западът е срещу него.

Под негово ръководство Турция всъщност постигна напредък в подобряването на връзките със Запада, особено с Европа. Нещо повече, Анкара все още има амбиции за членство в Европейски съюз. Въпреки това променящото се отношение на западните държави към неговото управление го разочарова, особено подкрепата за групировки, признати от властта за терористични.

Съвсем наскоро Ердоган остро разкритикува Съединените щати за откритата им подкрепа за сирийското крило на терористичната групировка ПКК/СЗН (Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа) в североизточната част на Сирия под претекст за „борба с ДАЕШ“.

Връзките на Анкара със западните държави се обтегнаха донякъде и защото страната се стреми да намали зависимостта си от чуждестранната отбранителна индустрия, за да гарантира сигурността си, особено срещу терористични заплахи. Сделката за изтребителите F-16 със САЩ все още не е сключена, докато Турция се стреми да увеличи арсенала си с местни продукти.

Ердоган заяви по време на интервюто, че проектите в местната отбранителна индустрия ще продължат. Говорейки за TCG Anadolu, най-големия турски военен кораб и първия в света носител на безпилотни бойни самолети (UCAV), президентът заяви, че той е позволил на Турция да се изстреля на „много различно място“ в световния стандарт.

Военният кораб бе доставен на военноморските сили на страната в понеделник. Построен в базираната в Истанбул корабостроителница „Седеф“, плавателният съд може да превозва хеликоптери, безпилотни летателни апарати, сухопътни превозни средства, леки самолети и персонал.

Турските безпилотни летателни апарати Bayraktar TB3, безпилотните летателни апарати Kızılelma и леките щурмови самолети Hurjet могат да кацат на 321-метровия кораб и да излитат от него.

„Ние правим още една крачка. Сега водим разговори. Ще построим по-голям кораб от този“, добави Ердоган.

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024