Ердоган започна предизборната си кампания за оставане на власт Снимка: © Getty Images

Президентът Реджеп Тайип Ердоган откри предизборната кампания на управляващата си партия, която се бори заедно с него да остане на власт.

Турският държавен глава е изправен пред най-сериозното си политическо предизвикателство, откакто неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) дойде на власт през 2002 г. Социологическите проучвания сочат, че подкрепата за него е намаляла през последните години, след като страната му продължава да се бори с рязко покачваща се инфлация.

Въпреки това Ердоган започна кампанията си с обещания, в които повтаря икономическата си мантра, че инвестициите, производството, износът и евентуалният излишък по текущата сметка ще стимулират брутния вътрешен продукт.

"Ще сведем инфлацията до едноцифрено число и определено ще спасим страната си от този проблем", заяви той пред свои привърженици, събрали се на стадиона в столицата Анкара.

Агресивното намаляване на лихвените проценти от страна на Ердоган доведе до 24-годишен връх на инфлацията от над 85 % през октомври, след което тя спадна до близо 50% през март. Последвалата криза на разходите за живот обхвана турските домакинства и сви приходите и спестяванията им.

"Ще подобрим още повече инвестициите със структура, основана на интегрирана със света свободна пазарна икономика", се казва в предизборната програма на управляващата партия.

На президентските избори следващия месец Ердоган ще се изправи срещу основния кандидат на опозиционния алианс Кемал Киличдароглу.

В последното социологическо проучване на агенция Metropoll 42,6 % от анкетираните заявяват, че ще гласуват за Киличдароглу, а 41,1 % за Ердоган на първия тур на изборите.

Подкрепата за Ердоган спадна и след опустошителното земетресение през февруари, при което загинаха близо 50 хил. души.

"Нашият приоритет през предстоящия период ще бъде възстановяването на разрушените ни градове", заяви Ердоган, като добави, че правителството има за цел да построи 650 хил. апартамента за оцелелите от бедствието.

По отношение на външната политика той заяви, че ПСР ще продължи да нормализира отношенията в региона и ще се стреми да изгради "ос Турция". Наскоро Анкара предприе стъпки за подобряване на отношенията с Израел, Саудитска Арабия, Египет и Сирия след години на напрежение.

"Можем да преговаряме и с двете страни в Руско-украинската война, да постигнем конкретен напредък, като например сделката за зърнения коридор и размяната на затворници, и все още можем да говорим за възможността за мир", каза Ердоган.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024