Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция Снимка: © Getty Images

В първите седмици на руската инвазия в Украйна в интернет бързо нашумя песента „Байрактар“, възпяваща турските бойно дронове с дистанционно управление, които помогнаха за изравняването на силите между Давид и Голат. Видео към нея показа ракетни установки и руски танкове, намиращи се под прицела на дрон, а мъже с дълбоки гласове пееха на украински език:

Дойдоха окупатори тук във Украйна
С нови униформи, с военни машини
И почна топене на руски инвентар:
Байрактар...

Множество видеозаписи показаха преимуществото на Bayraktar TB-2 на бойното поле, включително потопяването на боен кораб с дроновете. Аудиозаписи разкриха и че руски войници се оплакват от изненадващите появи и обстрели на летателните апарати.

Песента „Байрактар“ е написана в знак на почит към мощния турски дрон Bayraktar TB-2, помогнал украинските сили да противодействат на първоначалната офанзива на Русия. Известният вече дрон се произвежда от базираната в Истанбул отбранителна компания Baykar Makina, чийто главен технологичен директор е зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Безпилотните самолети обаче не са единственото нещо, което издига статута на Турция като значим играч в световната отбранителна индустрия. Самият брой международни сделки, които отбранителните фирми на страната са сключили през последните няколко години, разкрива бързо нарастващо търсене, големи инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и нарастващ източник на влияние върху външните отношения на Турция.

Рекорден износ на отбранителни продукти

През 2022 г. Турция постигна рекорден износ на оръжие в размер на 4,4 млрд. долара – сума, по-голяма от годишните бюджети за отбрана на някои европейски държави. След като надхвърли целта си за износ за годината, сега целта на турското правителство е сумата да достигне 6 млрд. долара през 2023 г. Оборотът на отбранителната индустрия на страната като цяло през миналата година е бил 10 млрд. долара, по данни на местното председателство на отбранителната индустрия.

Приходите от износ на отбранителни продукти за чужбина са се увеличили с 42% между 2020 и 2021 г., като чуждестранните договори съставляват до 90% от приходите на някои турски компании, в това число Baykar, съобщи Атлантическият съвет през декември. Турция е дом на около 2000 компании в сектора.

Трансформацията се корени в началото на 2000 г., когато Анкара очерта стратегия за изграждане на модерен и самостоятелен отбранителен сектор и насърчаване на вътрешните инвестиции. Продължилият две десетилетия проект на Ердоган, който продължава да се характеризира със силни държавни инвестиции в местни фирми, се отплаща, тъй като продажбите на оръжие засилват турското влияние в чужбина.

И макар че военното производство на Турция все още е малко в сравнение с големи играчи като САЩ, Русия и Китай, тя спечели изключително внимание заради ефективността на своите оръжия – като безпилотния самолет Bayraktar, който освен в Украйна е използван в Либия, Сирия и конфликта между Азербайджан и Армения.

Поддържане на външните отношения

Продажбите на оръжия и технологии, особено на безпилотни самолети, „помогнаха на [Турция] да подобри връзките си“ в международен план, пише Атлантическият съвет. По-специално става дума за държави като Казахстан, Киргизстан, Туркменистан и Азербайджан. Установени са и нови връзки с различни други държави като Полша, Саудитска Арабия и Тунис.

Продажбите укрепват влиянието на Турция в страните от Персийския залив и в Европа. На най-големия оръжеен панаир в Близкия изток IDEX, който се проведе през февруари в Абу Даби, присъствието на Турция нямаше как да бъде подминато. Огромни павилиони с турския флаг представиха широка палитра от бронирани камиони през безпилотни самолети до щурмови пушки, тактическо оборудване и лазерно управляеми ракети.

„Има значително международно търсене от Близкия изток, от Азия, от Европа. Също така във връзка с войната в Украйна Турция се опитва да направи всичко възможно, за да я подкрепи с оборудване, включително с безпилотни летателни апарати и сухопътни платформи“, заяви Алпер Озиблен, председател на турската отбранителна компания Pavo Group, пред CNBC.

„Това ни показва, че турските продукти са достатъчно зрели, за да се използват на бойните полета“, каза той. „Нашите клиенти, нашите партньори са много доволни.“

Озиблен и други турски ръководители потвърдиха, че имат текущи или планирани партньорства и сделки с Обединените арабски емирства, Катар и други богати на петрол държави от Персийския залив. Много от тези държави инвестират значително в развитието на собствените си отбранителни сектори, а някои от тях, като ОАЕ, Саудитска Арабия и Катар, са предоставили значителна финансова подкрепа на Турция или са обещали милиарди долари за търговия и инвестиции.

Озиблен изтъкна експертния опит на своите и на други турски компании в области като криптографията, която е от съществено значение за сигурността на комуникациите на бойното поле, както и в областта на електронните подсистеми за безпилотни апарати и наземни платформи.

„Информационните технологии са основна част от сферата на отбраната и ние се позиционираме в тази област“, каза той. И инвестициите се виждат в цифри: научноизследователската и развойната дейност в отбранителния сектор на Турция „наскоро се увеличи с 30%“, сочи докладът на Атлантическия съвет.

Снабдяване на НАТО, Украйна и отвъд

Докато съюзниците от НАТО се надпреварват да снабдяват Украйна с оръжия за борба с Русия, много от тези съюзници – особено в Европа – изпитват сериозен недостиг на собствените си оръжейни запаси. Турските производители на отбранителна техника твърдят, че през следващите няколко години ще имат поръчки за попълване на запасите на НАТО.

Тези фирми имат голямо търсене и от страна на турската армия – все пак тя е втората по големина армия в НАТО след САЩ.

„Украинско-руската война създаде огромно търсене, дори страните, които не участват във войната, се запасяват. Ние вече удвояваме производствения си капацитет само за да отговорим на търсенето [от страните от НАТО]“, коментира Емин Енер, председател на борда на турската отбранителна компания Assan Group.

„Всички производители са резервирани за поне още пет години“, каза Енер. Той заяви, че компанията му е напълно ангажирана с поръчки за следващите няколко години, като смените работят денонощно – въпреки факта, че в момента Assan не произвежда продукти за Украйна. Има готовност да го направи обаче, ако турското правителство поиска това.

Не всички отбранителни фирми на Турция доставят оръжие на Украйна. Турското правителство внимателно балансира между Украйна и Русия, за да играе ролята на посредник между двете страни, и поддържа отношения с Москва, предлагайки нов дом на много руснаци, бягащи от санкциите.

За Озиблен от Pavo Group обаче предоставянето на отбранително оборудване на Украйна от неговата компания е повод за гордост. „Ако [Украйна] се нуждае от някакво ноу-хау, знания за конкретни системи, ние им ги предаваме безплатно“, казва той.

„Това е вид отговорност“, добави Озиблен. „Всъщност това е нещо повече от бизнес за нас. Украйна е по-важна от бизнеса.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024