Ердоган призова Украйна да "смекчи позицията си спрямо Русия" за зърнената сделка Снимка: © Getty

След тричасова среща с руския президент Владимир Путин в Сочи, турският лидер Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че очаква, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената сделка, предаде Ройтерс.

„Обсъдихме възстановяването на зърнената сделка в Черно море. Вярвам, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената инициатива“, обясни той.

Турският президент спомена, че алтернативните варианти на зърнената сделка в Черно море не осигуряват трайно решение и инициативата трябва да продължи, като се запълнят пропуските.

„Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, за да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това“, посочва Ердоган.

Според него Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка.

„Обсъдихме селското стопанство, туризма, финансите, енергетиката и други въпроси“, допълни Ердоган.

"Обсъдихме с г-н Путин инициативата за изпращане на зърно в бедните страни. Съгласни сме да се извърши такава работа. Договорихме се, че ще можем да изпращаме руско зърно, преработено в брашно, в бедните страни", отбеляза Ердоган.

"Катарската страна заяви, че е готова да участва във формата Катар-Русия-Турция в проекта за доставка на руско зърно, преработено в брашно, за бедните страни, като предостави финансова подкрепа за тази дейност", каза той.

По отношение на участието на Турция в проекта Ердоган добави, че Анкара е "готова да направи всичко, което се изисква от нея".

"Ние ще преработим зърното, което ще дойде от ваша страна, и ще го изпратим на бедните страни в Африка. Също така се надявам, че г-н Путин ще реагира незабавно на молбите от тези страни. Става дума за шест държави", уточни Ердоган.

Освен това, Ердоган заяви, че Турция иска "да поеме ролята на посредник в решаването на украинската криза".

"Ние сме настроени да продължим да полагаме усилия за установяване на траен мир, стабилност и просперитет. По-рано бяхме домакини на преки преговори между страните в конфликта. Готови сме както и преди да направим всичко, което зависи от нас по този въпрос, и да поемем ролята на посредник", допълни той.

Ердоган каза, че е дискутирал с Путин и съвместните проекти в сферата на атомната енергия.

"Строителството на първата турска атомна електроцентрала "Аккую" продължава с пълна сила, а отделно се обсъжда проект за изграждане на втора атомна електроцентрала от Русия", отбеляза турският президент.

Това беше първата среща на Путин и Ердоган след преизбирането на Ердоган за трети мандат през май.

След като Русия преустанови участието си в зърнената сделка от юли 2022 г., постигната с посредничеството на Турция и ООН, Анкара се стреми за възобновяването ѝ.

През това време Кремъл твърди, че Западът не е изпълнил задълженията си по отношение на износа на зърно от самата Русия и че недостатъчно украинско зърно отива в страните, които имат нужда от него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческо фиаско за лидера на Републиканците в долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023