Еротика в роман, написан от министър. Откога това е проблем във Франция? Снимка: © Getty

Финансовият министър на Франция Брюно Льо Мер е в окото на прожекторите, но не заради продължаващите протести и размирици покрай пенсионната реформа в страната, нито заради финансовото ѝ състояние, след като агенция Fitch понижи кредитния ѝ рейтинг. Причината е последният му роман - "Американска фуга", в който има - според критиците на политика писател - твърде натуралистичен еротичен пасаж. Сюжетът на книгата е измислена история за легендарния пианист Владимир Хоровиц и за пътуванията на братята Франц и Оскар Вертхаймер до Куба, за да присъстват на един от концертите му. Твърде подробно описание как Оскар прави секс с персонаж на име Юлия е поводът за недоволството срещу Льо Мер.

Острите реакции обаче сякаш са по-скоро изненада за Франция, където флиртът на политици с литературата не е новост. Преди Льо Мер като писатели се изявяват министърката по социалните въпроси Марлене Скиапа, която напоследък нашумя и със своя фотосесия за Playboy - макар да се появява на корицата на списанието напълно облечена. Под името Мари Минели преди тя се подписва под заглавия като „Осмели се да имаш женски оргазъм“ и „Писмо до моята матка“. Шиапа е известна като защитничка на правата на жените, припомня CNN.

Преди това бившия министър-председател на в правителството на президента Еманюел Макрон - Едуар Филип - пише криминален ромен, в който също има няколко еротични пасажа. В един от тях авторът описва идеалната женска гръд като "кръгла, удобна, гостоприемна е и трябва да можете да пъхнете носа си в средата с ликуване“.

Президентът на Франция до 1981 г. Жискар д'Естен също пише роман бестселър по време на мандата си. Книгата му „La Princess et le President“ разказва за любовна връзка с принцесата на Уелс. Подозренията са, че зад образа стои принцеса Даяна.

„Много държавни служители, висши държавни служители обичат да приемат интелектуално предизвикателство, особено в литературата", казва Люк Рубан, ръководител на Центъра за национални научни изследвания към френския университет по политически науки По.

"Обичайно е за френските държавници да пишат", допълва Рубан пред CNN и припомня и как по време на своя мандат президентът Жорж Помпиду редактира сборник с поезия. Пенсионираният президент Шарл дьо Гол пък пише своите мемоари. Но ако на това преди не се е гледало с такова неодобрение, Льо Мер е мишена за атаки, макар това да е четвъртата му книга.

„10 реда на 480 страници – трябва да прочетете книгата“, каза самият той миналата седмица на въпроси за еротичния пасаж в последния роман. „Това е за музиката, моята страст към музиката“, добавя писателят. Самият той при излизането на книгата от печат преди дни споделя: „Ако имаше само политика – без свободата, която дава литературното и романтичното творчество – политиката не би ми била достатъчна“.

В първата книга на Льо Мер - „Le Ministre“ - мемоари от ранните му години във външното министерство на Франция – е описана интимна сцена със съпругата му във венецианска баня. След години на слухове, министърът на финансите призна още, че той стои зад псевдонима Дюк Уилям. Това е името, което използва като студент, за да напише страстен еротичен роман за лекар и омъжена жена.

И все пак вероятно не еротиката в най-новия роман на министъра е причината за остри критики, а времето, в която книгата излиза от печат и времето, което политикът отделя за писане.

Нарастващата инфлация е предизвикателство за френската икономика от 2021 г. насам. В началото на 2023 г. инфлацията достига 7,2% - въпреки че това е доста нисък показател за много части на Европа, за Франция е висок. От месеци страната е раздирана от протести, които често прерастват в размирици и сблъсъци между полиция и демонстранти - заради пенсионната реформа, предприета от президента Еманюел Макрон и правителството му.

На критиките, че пише романи в такива времена, Льо Мер отговори неотдавна в Twitter: „Литературата ми позволява да избягам от всекидневието си, да направя крачка назад, да мисля по различен начин. Това е нужда, за която си струва да се събуждате рано, да си лягате късно, да прекарвате уикендите и празниците си.“

Протести в Париж пред любимия ресторант на Макрон Гневните протести във Франция взеха нова "жертва" - любимия ресторант на Макрон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:43 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024