Гневните протести във Франция взеха нова "жертва" - любимия ресторант на Макрон Снимка: © Getty Images

Напрежението около спорната пенсионна реформа във Франция продължава ден, след като преговорите между френското правителство и синдикатите завършиха без успех. В четвъртък стотици хиляди хора отново излязоха на протест в няколко градове в страната.

В Париж гневни демонстранти се събраха в близост до ресторантa "La Rotonde" в квартал Монпарнас - заведението е познато като едно от любимите на президента Еманюел Макрон. Изглежда, че тентата на силно охранявания ресторант се е запалила. На кадри в социалните мрежи се вижда как част от заведението е в пламъци.

Полицията за борба с масовите безредици е трябвало да образува барикада около бистрото, за да овладее ситуацията.

„La Rotonde“ е популярно място за известни писатели като Ф. Скот Фицджералд и Хемингуей и в началото на 20-и век то се смята за популярно място за срещи на художници и писатели. То е особено предпочитано и от президента Макрон, който отпразнува там изборната си победа през 2017 г., а наскоро е вечерял в ресторанта в компанията на германския канцлер Олаф Шолц.

Това не е първият път, в който заведението, е в пламъци. През 2020 г. то "падна в жертва" и по време на протестите на жълтите жилетки.

Това е поредният пример за ескалация на напрежението от протестите срещу пенсионната реформа във Франция. Миналия месец демонстранти подпалиха входната врата на кметството в град Бордо, за да изразят несъгласието си с реформата.

Протестните акции в четвъртък бележат 11-ия ден на размирици от януари насам заради законодателството, което увеличава пенсионната възраст във Франция с две години - от 62 на 64 години. Според властите близо 570 хил. души в цялата страна са участвали в демонстрациите.

Съобщава се, че те са блокирали достъпа до част от летище "Шарл дьо Гол" в Париж, блокади има и в редица университети и участъци от пътища.

Протестите са предизвикани заради прокараната от правителството на Еманюел Макрон пенсионна реформа, с която пенсионната възраст се увеличава от 62 на 64 години до 2030 г.. Това е стар план на Макрон, който не беше реализиран в предишния му мандат и който той анонсира отново по време на новогодишното си обръщение към французите.

Според оценките на Министерството на труда отлагането на възрастта за пенсиониране с 2 години и удължаването на периода на изплащане ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро от годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да излезе на печалба до 2027 г.

Профсъюзите обаче са против постепенното увеличаване на пенсионната възраст, както и срещу премахването на редица специални привилегии, като казват, че има и други начини за постигане на тази цел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024