Бордо в пламъци. Протестите срещу пенсионната реформа във Франция ескалираха Снимка: © Getty Images

Големи тълпи от граждани излязоха на протести в цяла Франция, където вече девети ден се провеждат демонстрации и стачки във връзка със законодателството за увеличаване на пенсионната възраст.

Протестиращите подпалиха кофи за боклук и купчини несъбрани отпадъци, което наложи намесата на пожарникарите. В град Бордо беше подпалено кметството. Огънят е обхванал входната врата на общинската сграда и не е ясно кой точно я е запалил. Пожарът беше бързо потушен от пожарникарите.

По данни на Министерството на вътрешните работи в четвъртък по улиците на Франция са излезли повече от един милион души, като само в Париж техният брой е близо 119 хил. души.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата, а 80 души бяха арестувани в цялата страна. Репортер на BBC разказва, че някои от демонстрантите са запалили огньове на улицата, като са подпалили палети, купчини несъбрани отпадъци и дори електрически скутери. Няколкостотин души, облечени в черно, чупеха прозорци на банки, магазини и заведения за бързо хранене.

Протестите са предизвикани заради прокараната от правителството на Еманюел Макрон пенсионна реформа, с която пенсионната възраст се увеличава от 62 на 64 години до 2030 г.. Тов е стар план на Макрон, който не беше реализиран в предишния му мандат и който той анонсира отново по време на новогодишното си обръщение към французите.

Според оценките на Министерството на труда отлагането на възрастта за пенсиониране с 2 години и удължаването на периода на изплащане ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро от годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да излезе на печалба до 2027 г.

Профсъюзите обаче са против постепенното увеличаване на пенсионната възраст, както и срещу премахването на редица специални привилегии, като казват, че има и други начини за постигане на тази цел.

Борбата срещу реформата до известна степен продължава движението на "Жълтите жилетки" и има силен политически привкус. Спорният проект все пак беше приет миналата седмица без да бъде гласуван в парламента. В отговор на това срещу правителството му бяха внесени два вот на недоверие, които то преодоля макар и на косъм.

В сряда Макрон заяви, че гражданските протести са "легитимни", но няма да доведат до промяна на приетия закон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024