Правителството на Макрон оцеля при два вота на недоверие. Но протестите не спират Снимка: © Getty Images

Правителството на френския президент Еманюел Макрон оцеля при гласуването на два вота на недоверие в парламента на страната в понеделник. А това разчиства пътя му за прилагане на непопулярната му пенсионна реформа, заради която във Франция от седмици текат протести, съобщава CNN.

Първото предложение за сваляне на кабинета от власт получи 278 гласа "за" - само с 9 по-малко от нужното мнозинство, за да бъде опитът успешен. Той беше внесен от парламентарната група „LIOT“. Тя обединява различни малки партии. Вторият вот на недоверие беше по инициатива на крайнодясната партия „Национално обединение“, но получи подкрепата на едва 94 депутати.

Правителството на Макрон задейства специални конституционни правомощия миналия четвъртък, за да прокара противоречивото законодателство за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години за повечето работници. Реформата е изключително спорна, но френският президент обеща тя да се случи още по време на предизборната кампания за преизбирането му на поста миналото лято.

Въпреки че вотовете на недоверие се провалиха, няма изгледи протестите във Франция заради действията на властта да са към края си. Хора излязоха по улиците на Париж и след гласуването в парламента в понеделник вечерта. А демонстрациите продължават вече седмици, в резултат на което столицата тъне в боклук, има проблеми с транспорта и в почти всички сфери на обществения живот.

В момента Франция има най-ниската възраст за пенсиониране в Европейския съюз (62 г.), макар че и по сегашните правила много хора са принудени да работят допълнително, за да имат достъп до пълната си пенсия. Минималната в страната е 1100 евро, като правителството възнамерява да я увеличи до 1200 евро. Франция също харчи повече от повечето други страни за пенсии - близо 14% от икономическото производство, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Френското правителство твърди, че настоящата система – разчитаща на работещото население да плаща за нарастващия брой пенсионери – вече не е работеща.

Протестиращите обаче критикуват не само самата пенсионна реформа, но и конституционните правомощия, използвани за налагането ѝ.

Тъй като не успя да спечели подкрепата на мнозинството за законопроекта в парламента, Макрон прибегна до текст от френския основен закон, който му позволява да прокара реформата през Националното събрание без гласуване.

Този ход беше широко осъден от протестиращи и опозиционни депутати като недемократичен.

Голямо количество боклук по улиците на Париж Париж вече не е толкова романтичен: Боклук по улиците, масовите стачки продължават


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023