Париж вече не е толкова романтичен: Боклук по улиците, масовите стачки продължават Снимка: © Getty Images

Градът на светлините Париж сега прилича повече на града на боклука, тъй като сметосъбирачите продължават осемдневната си стачка срещу предложената пенсионната реформа във Франция.

Страната се подготвя за поредната седмица на протести и стачки. По данни на кметството на Париж от понеделник, по улиците на столицата са останали несъбрани повече от 5400 тона отпадъци. Боклукът омърсява много от най-живописните улици на града в близост до емблематични паметници, включително Айфеловата кула и Триумфалната арка.

"Когато сметосъбирачите стачкуват, мръсниците се възмущават“ - емблематичният цитат на френския поет Хак Превер отдавна е любим лозунг на френската левица - и всъщност на всички защитници на правото на работниците да протестират. Сега той отново е актуален покрай спора с предложената от Еманюел Макрон пенсионна реформа, която породи широко обществено недоволство и доведе до масови стачки.

Демонстрациите блокираха доставките на гориво от френските рафинерии и създадоха проблеми за железопътния транспорт.

Боклук по улиците на Париж заради стачка на работниците

Планът за реформата обаче вече навлиза във финален етап, въпреки протестите и възмущението на профсъюзите. В събота френският Сенат одобри законопроекта, но той все още е изправен пред парламентарни пречки, преди да стане закон - особено в Националното събрание, където поддръжниците на Макрон нямат абсолютно мнозинство.

В основата на законопроекта е минималната възраст за пенсиониране да бъде повишена от 62 на 64 години, като същевременно се затегнат и изискванията за получаване на пълна пенсия. Според правителството това е необходима стъпка, за да се гарантира, че пенсионната система ще продължи да функционира.

Профсъюзите обаче твърдят, че предложените мерки са крайно несправедливи и засягат най-вече нискоквалифицираните работници, които започват кариерата си рано и имат физически изтощителна работа.

Според профсъюза CGT понастоящем сметосъбирачите и шофьорите например могат да се пенсионират на 57-годишна възраст. Те обаче ще трябва да работят още две години според новите планове за реформа.

В момента Франция има най-ниската възраст за пенсиониране в Европейския съюз (62 г.), макар че и по сегашните правила много хора са принудени да работят допълнително, за да имат достъп до пълната си пенсия. Минималната пенсия в страната е 1100 евро, като правителството възнамерява да я увеличи до 1200 евро.

Следващата стъпка, насрочена за сряда, е свикването на съвместна комисия от депутати от долната и горната камара, която да постигне съгласие по окончателния вариант на текста. След това последният и решаващ момент ще бъде окончателното гласуване в четвъртък. Депутатите обаче са силно разделени по въпроса.

На този фон се очакват протестите да продължат поне до сряда, като осемте най-големи профсъюза в страната призоваха за нови общи стачки и демонстрации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024