"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие Снимка: © Getty Images

Правителството на президента Еманюел Макрон е изправено пред два вота на недоверие в Националното събрание. Те бяха внесени от опозицията, след като управляващите решиха да заобиколят долната камара на парламента и прокраха противоречивата пенсионна реформа без гласуване.

Министърът на финансите Бруно льо Мер определи, вотът ще бъде "моментът на истината" за правителството. За да го свалят, опонентите на Макрон се нуждаят от подкрепата на 287 депутати. Това означава, че полицити от всички спектъри - от твърдата левица до крайната десница, ще трябва да са единодушни.

Долната камара на Националното събрание на Франция ще гласува две предложения за вот на недоверие - едното е от крайнодесния Национален съюз (Rassemblement National), а другото от малка група центристи, която е събрала подкрепа от цялата левица.

Френският премиер Елизабет Борн и нейните съюзници от лагера на Макрон имат най-голям брой депутати в Събранието, но не контролират абсолютното мнозинство в залата - което означава, че те могат да бъдат победени, ако цялата опозиция се обедини в един от вотовете.

Високопоставени представители на консервативната партия Les Republicains (LR) заявиха, че няма да застанат зад предложенията вот на недоверие, но в техните редици не всички са съгласни с тази позиция.

Изглежда обаче малко вероятно вотът на недоверие да бъде приет. Успешен вот на недоверие би довел до падане на правителството и край на законопроекта, който предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 до 64 години.

Заради действията на правителството относно закона в няколко града, включително в столицата Париж, избухнаха протести, а синдикатите обещаха да засилят стачните си движения. Така Макрон се изправя пред най-голямото си предизвикателство за властта си след бунта на "жълтите жилетки".

"Това не е провал, това е пълна катастрофа", заяви Лоран Берже, ръководител на профсъюза CFDT.

Дори и двете предложения за вот на недоверие да се провалят, неуспехът на Макрон да намери достатъчно подкрепа в парламента, за да постави началото на пенсионната реформа е подкопал реформаторската му програма и е отслабил лидерството му, смятат наблюдателите.

Социологическо проучване на френската агенция Elabe показва, че две трети от французите искат правителството да падне, което само подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Макрон.

"Това е може би последният демократичен момент, в който Националното събрание да накара правителството да се замисли", каза Фредерик, жител на Париж пред "Ройтерс".

Голямо количество боклук по улиците на Париж Париж вече не е толкова романтичен: Боклук по улиците, масовите стачки продължават


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023