"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие Снимка: © Getty Images

Правителството на президента Еманюел Макрон е изправено пред два вота на недоверие в Националното събрание. Те бяха внесени от опозицията, след като управляващите решиха да заобиколят долната камара на парламента и прокраха противоречивата пенсионна реформа без гласуване.

Министърът на финансите Бруно льо Мер определи, вотът ще бъде "моментът на истината" за правителството. За да го свалят, опонентите на Макрон се нуждаят от подкрепата на 287 депутати. Това означава, че полицити от всички спектъри - от твърдата левица до крайната десница, ще трябва да са единодушни.

Долната камара на Националното събрание на Франция ще гласува две предложения за вот на недоверие - едното е от крайнодесния Национален съюз (Rassemblement National), а другото от малка група центристи, която е събрала подкрепа от цялата левица.

Френският премиер Елизабет Борн и нейните съюзници от лагера на Макрон имат най-голям брой депутати в Събранието, но не контролират абсолютното мнозинство в залата - което означава, че те могат да бъдат победени, ако цялата опозиция се обедини в един от вотовете.

Високопоставени представители на консервативната партия Les Republicains (LR) заявиха, че няма да застанат зад предложенията вот на недоверие, но в техните редици не всички са съгласни с тази позиция.

Изглежда обаче малко вероятно вотът на недоверие да бъде приет. Успешен вот на недоверие би довел до падане на правителството и край на законопроекта, който предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 до 64 години.

Заради действията на правителството относно закона в няколко града, включително в столицата Париж, избухнаха протести, а синдикатите обещаха да засилят стачните си движения. Така Макрон се изправя пред най-голямото си предизвикателство за властта си след бунта на "жълтите жилетки".

"Това не е провал, това е пълна катастрофа", заяви Лоран Берже, ръководител на профсъюза CFDT.

Дори и двете предложения за вот на недоверие да се провалят, неуспехът на Макрон да намери достатъчно подкрепа в парламента, за да постави началото на пенсионната реформа е подкопал реформаторската му програма и е отслабил лидерството му, смятат наблюдателите.

Социологическо проучване на френската агенция Elabe показва, че две трети от французите искат правителството да падне, което само подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Макрон.

"Това е може би последният демократичен момент, в който Националното събрание да накара правителството да се замисли", каза Фредерик, жител на Париж пред "Ройтерс".

Голямо количество боклук по улиците на Париж Париж вече не е толкова романтичен: Боклук по улиците, масовите стачки продължават


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024