Протести в Париж, след като правителството прие спорната пенсионна реформа без вот Снимка: © Getty Images

Френското правителство реши да прокара спорната пенсионна реформа без гласуване в парламента, а действията му доведоха до масови протести в Париж.

Хиляди излязоха на площад Конкорд в центъра на френската столица. Според съобщения в медиите, демонстранти са подпалвали дървени палети, стигнало се е и до сблъсъци с полицията, която е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите. До настъпването на нощта са арестувани 120 души.

Общественото недоволство е в отговор на приетата от властите реформа за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Плановете предизвикаха двумесечни разгорещени политически дебати и стачки.

В крайна сметка министър-председателят Елизабет Борн се позова на член от френската конституция, който позволява на правителството да избегне гласуването в Националното събрание. Решението беше взето минути буквално преди депутатите да гласуват спорния законопроект, тъй като нямаше гаранция за спечелване на мнозинство.

Този ход предизвика ярост сред опозиционните политици. Много от тях освиркаха премиера, пяха националния химн и издигнаха протестни плакати в парламента. Лидерът на крайнодясната опозиция Марин льо Пен предложи срещу правителството на президента Еманюел Макрон да бъде внесен вот на недоверие.

Въпреки това се смята за малко вероятно правителството да бъде свалено. Президентът на "Républicains" Ерик Сиоти вече заяви, че неговата група няма да подкрепи вота на недоверие. Дали всички депутати се придържат към тази позиция обаче остава неясно.

Лидерът на лявата партия La France Insoumise (LFI) Матилд Пано написа в Туитър, че Макрон е вкарал страната в правителствена криза без парламентарна или народна легитимност.

Профсъюзите също реагираха, като обещаха, че ще продължат да се противопоставят на пенсионните промени и планират нови стачки и демонстрации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024