Снимка: © Getty Images

Днес Европейският съюз затваря границите си за трети страни за период от 30 дни. Причината – глобалната пандемия от новия коронавирус. 

Очаква се мярката да се приложи в 26 държави от Шенгенското пространство, както и още Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Решението бе взето снощи от лидерите на страните членки във видеоконферентен разговор, организиран от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Освен държавите от Шенгенското пространство, България, Хърватия, Кипър и Румъния, които все още не са официални членове на Шенген, също ще бъдат поканени да приложат забраната. Ирландия и Великобритания също не са сред 26-те членки на зоната, те също са призовани да се съгласят с мярката, въпреки че границата между тях двете няма да бъде засегната. 

Забраната за пътуване ще засегне всички хора, които не са граждани на Европейския съюз, с изключение на дългогодишни местни жители, членове на семейства на граждани на ЕС, дипломати, гранични и здравни работници, както и хора, транспортиращи стоки.

"Трябва да гарантираме преминаването на лекарства, храни и стоки и нашите граждани трябва да могат да се приберат в собствените си държави", заяви Шарл Мишел.

Свободното пътуване е основният принцип на Шенгенското пространство, но през последните дни много държави затвориха напълно границите си или части от тях, за да спрат разпространението на коронавируса.

Всички туристически дейности се забраняват до 13 април . Това обяви вчера министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг, подчертавайки, че е издала заповед мярката да влезе в сила от вторник. Към момента 483 български граждани са на екскурзия в чужбина. Те са предимно в Турция, Египет и Мароко, съобщи Ангелкова.

Снощи от Казабланка излетяха 47 наши сънародници, които се оказаха блокирани в Мароко заради мерките на местните власти. Външно министерство съобщи, че те вече са кацнали в Истанбул сутринта на 18 март и ще бъдат откарани до границата ни с автобус.

Междувременно австрийско-унгарската граница беше отворена вчера вечерта в посока България, за да бъдат пропуснати автомобили и автобуси на наши сънародници и граждани на Румъния. Това се случва, след като на границата се образува 30-километрова опашка от превозни средства.

Всичко това става на фона на нарастващите случаи в Италия и Испания. Заразените по света са над 193,000. 7,970 са заразените само за миналото денонощие. Италия е общо над 31,000 случая, Испания – с над 11,000, Германия – с повече от 7,000. В Китай има само 13 нови случая. 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени