ЕС днес затваря външните си граници за 30 дни Снимка: © Getty Images

Днес Европейският съюз затваря границите си за трети страни за период от 30 дни. Причината – глобалната пандемия от новия коронавирус.

Очаква се мярката да се приложи в 26 държави от Шенгенското пространство, както и още Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Решението бе взето снощи от лидерите на страните членки във видеоконферентен разговор, организиран от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Освен държавите от Шенгенското пространство, България, Хърватия, Кипър и Румъния, които все още не са официални членове на Шенген, също ще бъдат поканени да приложат забраната. Ирландия и Великобритания също не са сред 26-те членки на зоната, те също са призовани да се съгласят с мярката, въпреки че границата между тях двете няма да бъде засегната.

Забраната за пътуване ще засегне всички хора, които не са граждани на Европейския съюз, с изключение на дългогодишни местни жители, членове на семейства на граждани на ЕС, дипломати, гранични и здравни работници, както и хора, транспортиращи стоки.

"Трябва да гарантираме преминаването на лекарства, храни и стоки и нашите граждани трябва да могат да се приберат в собствените си държави", заяви Шарл Мишел.

Свободното пътуване е основният принцип на Шенгенското пространство, но през последните дни много държави затвориха напълно границите си или части от тях, за да спрат разпространението на коронавируса.

Всички туристически дейности се забраняват до 13 април . Това обяви вчера министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг, подчертавайки, че е издала заповед мярката да влезе в сила от вторник. Към момента 483 български граждани са на екскурзия в чужбина. Те са предимно в Турция, Египет и Мароко, съобщи Ангелкова.

Снощи от Казабланка излетяха 47 наши сънародници, които се оказаха блокирани в Мароко заради мерките на местните власти. Външно министерство съобщи, че те вече са кацнали в Истанбул сутринта на 18 март и ще бъдат откарани до границата ни с автобус.

Междувременно австрийско-унгарската граница беше отворена вчера вечерта в посока България, за да бъдат пропуснати автомобили и автобуси на наши сънародници и граждани на Румъния. Това се случва, след като на границата се образува 30-километрова опашка от превозни средства.

Всичко това става на фона на нарастващите случаи в Италия и Испания. Заразените по света са над 193,000. 7,970 са заразените само за миналото денонощие. Италия е общо над 31,000 случая, Испания – с над 11,000, Германия – с повече от 7,000. В Китай има само 13 нови случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023