ЕС е раздвоен по въпроса дали да забрани визите за руснаци Снимка: © Getty Images

Въпросът за това дали издаването на визи за руски граждани трябва да бъде забранено се превърна в нов повод за разделение в Европейския съюз.

Най-новото предложение, което идва от някои от източните страни в блока, цели да забрани на руските туристи да влизат в ЕС, който предлага много популярни дестинации за почивка на руснаците. Но докато европейските министри на отбраната и външните работи се събират за неофициални разговори в Прага тази седмица, държавни лица признават, че в Съюза няма голям интерес дори към тази сравнително евтина и нискорискова инициатива.

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Германия и Франция отправиха съвместно предупреждение срещу подобна забрана, като заявиха, че подобна стъпка, подкрепяна от други държави-членки на Европейския съюз, би била контрапродуктивна. Според тях тя само ще отчужди руския народ и бъдещите поколения.

Берлин и Париж се обявиха за по-внимателен контрол на заявленията за визи заради рискове за сигурността, но все пак смятат, че документите за руснаци трябва да продължат да се издават.

"Не трябва да се отказваме да подкрепяме продемократичните елементи в руското общество. Нашите визови политики трябва да отразяват това и да продължат да позволяват контакти между хората в ЕС с руски граждани, които не са свързани с руското правителство", посочват те в общо изявление.

Източните и скандинавските страни от блока обаче имат различно мнение и се обявиха категорично в подкрепа на забраната.

"За мен е много провокативно, че виждате руски мъже по европейските плажове в Южна Европа, а в същото време украински мъже на възраст между 18 и 60 години дори не могат да напуснат страната си, а трябва да се борят за свободата си", заяви миналата седмица датският външен министър Йепе Кофод.

Въпросът за туристическите визи обаче ще бъде централна тема на срещата на министрите на външните работи на блока в Прага, която ще се проведе във вторник и сряда. На нея министрите ще обсъждат какви по-нататъшни стъпки могат да предприемат, за да санкционират Москва заради шестмесечната ѝ инвазия в Украйна.

Дипломат от ЕС завява пред "Ройтерс", че външните министри могат да постигнат принципно съгласие за преустановяване на действието на споразумението за визовия режим с Русия, което би означавало, че руснаците ще се сблъскат с по-дълга процедура и ще плащат 80 евро вместо досегашните 35 за визи за ЕС. Той обаче е на мнение, че разногласията по отношение на забраната са твърде дълбоки, за да се постигне каквото и да е споразумение по този въпрос.

Миналата седмица външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи, че руснаците влизат в ЕС предимно през сухопътните граници на Естония, Латвия, Литва, Полша и Финландия. Според него тези страни могат да действат самостоятелно, ако ЕС не постигне съгласие за забрана в целия съюз.

Междувременно ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел каза, че се надява министрите на отбраната да му дадат зелена светлина да започне работа по европейска мисия за военно обучение в Украйна. Нидерландия също подкрепи идеята, като заяви, че работи по обучението за разминиране заедно с Германия.

Министрите на отбраната, които също ще се съберат в чешката столица, вероятно ще постигнат принципно съгласие за организирането на съвместни мисии за военно обучение на украинските войски, посочва "Ройтерс".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024