ЕС и НАТО подписаха декларация, с която засилват сътрудничеството си Снимка: © Getty Images

Европейският съюз и НАТО обещаха да засилят сътрудничеството си на фона на нарастващите глобални геополитически заплахи.

Двете структури вече си сътрудничат по въпроси като борбата с тероризма и киберзаплахите, но войната в Украйна още повече задълбочи идеята за по-тесни връзки между двете международни организации в областта на отбраната.

"Това е ключов момент за евроатлантическата сигурност и стабилност, който повече от всякога демонстрира значението на трансатлантическата връзка и призовава за по-тясно сътрудничество между ЕС и НАТО", се казва в съвместната декларация.

Тя е подписана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, които се се ангажират да работят повече заедно.

"Тъй като заплахите и предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, се развиват по обхват и мащаб, ние ще издигнем нашето партньорство на следващото ниво въз основа на нашето дългогодишно сътрудничество", посочват те.

Чрез документа лидерите на НАТО и ЕС за пореден път осъждат "бруталната война на Русия срещу Украйна" и осъждат рускатаагресия, която нарушава международното право.

Декларацията предвижда задълбочаване на сътрудничеството в редица области, включително защита на критични инфраструктури, технологии, Космос, климатични промени, както и чужда намеса.

Споразумението насърчава и участието на съюзниците от НАТО, които не са членове на ЕС, в различни инициативи. Същото се отнася и за членовете на ЕС, които не са част от Алианса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024