Снимка: © Getty Images

ЕС и НАТО подготвят коалиция от страни, с която да започнат война срещу Русия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки предоставянето на статут за кандидат-член за ЕС на Украйна и Молдова.

На пресконференция в Баку Лавров посочи, че ситуацията напомня състоянието на нещата преди Втората световна война, когато Хитлер обединява повечето европейски страни за война срещу Съветския съюз.

„Когато Втората световна война е трябвало да започне, Хитлер събира под знамената си повечето европейски страни. Сега ЕС и НАТО също събират същата модерна коалиция за борба, и като цяло, за война с Руската федерация. Ще разгледаме всичко това много внимателно“, каза той.

Запитан относно предоставянето на Украйна и Молдова на статут за кандидат-членове на ЕС, Лавров обясни, че за разлика от НАТО ЕС не е военна организация и затова членството в тази структура не представлява заплаха за Русия, но отбеляза, че Москва следи внимателно стъпките на Съюза и се съмнява, че той скоро ще спре с "русофобската си политика".

"ЕС доказва, че не иска никакви обединителни тенденции в Европа, че не изпълнява и няма намерение да изпълни съществуващите договорености между Русия и държавите от ЕС относно развитието на общите територии в областта на икономиката, в хуманитарната област и вътрешната сигурност. И не иска да изпълнява тези задачи, които бяха формулирани в съответствие с високите цели за създаване на общо пространство от Атлантическия до Тихия океан. Всичко е зад гърба ни, всичко е в миналото", допълни още външният министър.

Лавров беше на посещение при колегата си от Азербайджан Джейхун Байрамов, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с границата на страната с Армения.

Руският външен министър потвърди готовността на Русия да допринесе за подписването на мирен договор между Баку и Ереван и подкрепи идеята за сътрудничество във формат 3+3 в Южен Кавказ, включващ Армения, Азербайджан и Грузия и техните три „съседи“ - Русия, Турция и Иран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море