ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи Снимка: © Getty Images

ЕС ще подпомогне Украйна със 160 млн. евро, които страната да използва за спешни хуманитарни нужди през предстоящата зима. А близо 100 млн. евро от средствата идват от приходи от иззети руски активи в ЕС.

Новината беше съобщена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пленарната сесия в четвъртък.

"Русия трябва да плати за разрушенията, които причини", каза тя.

Само в периода от март до август тази година Москва е извършила девет координирани атаки срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна. Следствие на ударите са поразени ключови енергийни съоръжения в 20 области. Целите на Русия са да ограничи достъпа на украинците до електроенергия за предстоящата зима като ход, с който да напредне на фронта. Действията ѝ обаче се отразяват най-вече на цивилните граждани в страната.

Около 60 млн. евро от помощта на ЕС ще отидат за хуманитарна помощ, включително за купуване на подслони и отоплителни уреди. 100 млн. евро ще бъдат изразходвани за ремонт на енергийната инфраструктура и развитие на възобновяеми енергийни източници.

По-голямата част от средствата идват от замразените руски активи в ЕС. През май лидерите на блока се договориха да използват печалбите от иззети руски активи и с тях да подпомагат въвлечената във война държава. Очаква се Киев да получава приблизително по 3 млрд. евро на година.

Освен с пари ЕС ще подмогне Украйна и с ремонти и допълнителен износ на електроенергия. Международната агенция по енергетика заяви в четвъртък, че Киев може да се сблъска с недостиг от 6 GW тази зима.

Близо 80% от топлоелектрическите централи в Украйна са разрушени, а една трета от хидроенергията на страната също не работи, отбелязва "Reuters".

"Целта ни е да възстановим 2,5 GW мощности, което е 15% от нуждите на Украйна", каза Фон дер Лайен по повод помощта за ремонти. Освен това ЕС ще увеличи и износа на електроенергия, за да доставя 2 GW такава на Украйна, допълни председателката на ЕК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024