ЕС обмисля задължителна забрана на 5G оборудването на Huawei Снимка: © Getty Images

Европейският съюз обмисля задължителна забрана за държавите членки да използват в своите 5G мрежи оборудване на компании, които биха могли да представляват риск за сигурността, включително китайската Huawei Technologies Co Ltd, съобщи Financial Times във вторник.

Този ход идва в отговор на нарастващата загриженост в Брюксел, че някои национални правителства отлагат действията по този въпрос, заявиха служители пред вестника.

През 2020 г. ЕС заяви, че държавите членки могат или да ограничат, или да изключат високорискови 5G доставчици като Huawei от основните части на телекомуникационната си мрежа, като тогава устоя на натиска от страна на Вашингтон за категорична забрана на китайските технологии.

Само една трета от държавите в ЕС обаче са въвели забрани за Huawei в критични области, се казва в доклад, цитиран от еврокомисаря по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон на среща с министрите на телекомуникациите. „Това излага на риск колективната сигурност“, коментира той.

През 2020 г. ЕС въведе препоръки към държавите членки, като изисквания за сертифициране и диверсификация на доставчиците. Тогава до забрана не се стигна, но ако страни като Германия продължават да се бавят, такава може да последва сега, пише FT, позовавайки се на запознати с казуса служители.

Huawei доминираше като най-големия доставчик на телекомуникационно оборудване на пазара, преди през 2020 г. САЩ да предприемат мощна геополитическа атака срещу компанията и да лобират за изключването на нейните технологии от тепърва навлизащите тогава 5G мрежи. Мотивът бе свързан с опасения, че компанията оставя задни „вратички“, през които Пекин да може да извършва шпионаж.

Китайската компания винаги е отричала обвиненията и е призовавала за доказателства. Въпреки това влиянието на Вашингтон се оказа твърде голямо и много страни забраниха или ограничиха използването на нейните технологии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024