ЕС санкционира и руския "флот в сянка" Снимка: © Getty Images

За първи път Европейският съюз въвежда забрана за руски кораби, които се опитват да заобиколят западните ограничения за руския петрол, да спират на негови пристанища.

Мерките са част от 14-ия пакет санкции на ЕС след началото на войната на Русия в Украйна, одобрени от външните министри на съюза в понеделник.

От декември 2022 г. насам на руския петрол е въведена пределна цена от 60 долара за барел, а държавите от Г-7 и Австралия забраниха на своите корабоплавателни компании, банки и застрахователни фирми да участват в транспортирането на руско гориво, което се продава на по-висока цена.

В отговор Русия създаде свой "флот в сянка", който се състои от петролни танкери, за да заобиколи западните санкции.

Корабите често са по-стари, с неясен собственик, съмнителни застраховки и плават под флагове с най-лошите показатели за безопасност в бранша.

Сега обаче те също са включени в санкциите на ЕС, след като подобна крачка вече направи Великобритания.

В последния пакет санкции за първи са включени и плавателни съдове с различно предназначение, включително за транспортирането на военно оборудване за Русия, на откраднато украинско зърно и на резервни части за терминали за втечнен газ.

"Мярката обхваща и танкерите, които са част от "флота в сянка на Путин", който не следва добрите практики в корабоплаването и нарушава международните стандарти. Само за ден са били спрени 27 такива кораба," се посочва още в официалното съобщение на Европейския съвет.

14-ият пакет санкции включва още 61 дружества, които директно помагат на Русия да развива военната си индустрия.

В списъка на ЕС попадат компании от Китай, Турция,Казахстан, Киргистан и Обединените арабски емирства, които заобикалят сегашните ограничения и доставят военно оборудване на Русия.

Въвежда се и забрана за прехвърляне на втечнен природен газ - както от един на друг кораб или от кораби към брега, така и претоварване.

На терминали в ЕС, които не са свързани със системите за природен газ, се въвеждат ограничения за вноса на руски втечнен газ.

По данни на ЕС между 4 и 6 млрд. кубични метра руски втечнен газ е бил пренесен до трети страни през европейски пристанища миналата година.

Междувременно се очаква Украйна да получи първия транш военна помощ от замразените руски активи в размер на до 1,4 млрд. евро въпреки наложеното от Унгария вето.

Financial Times цитира върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел, според когото Унгария се е въздържала при предишно гласуване за разпределение на приходите от замразените руски активи и сега "не би трябвало да участва в решението за използване на тези средства."

ЕС санкционира и руския газ. Решението е историческо

50 млрд. евро от замразените руски активи ще отидат за Украйна, реши Г-7


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024