ЕС санкционира и руския газ. Решението е историческо Снимка: © Getty Images

Европейският съюз одобри безпрецедентни санкции срещу Русия, които са насочени към газовия сектор на страната, който генерира милиарди приходи за Кремъл.

Смятани доскоро за немислими, тези санкции могат значително да ударят парите, с които Русия финансира войната, която води в Украйна, отбелязва европейското издание Politico.

Решението беше постигнато след силна опозиция от страна на Германия и Унгария, които блокираха различни части от новия 14-и поред пакет санкции в продължение на седмица.

Новите органичения срещу Русия на практика не засягат по-голямата част от руския внос на течен природен газ (LNG) за ЕС. Вместо това се предвижда забрана за препродаването му извън Европа, след като танкерите пристигнат на пристанищата в съюза. По този начин ще се блокира и финансирането на планираните от Русия терминали за LNG в Арктика и Балтика.

Това е забележителен момент за ЕС, отбелязва Politicо.

След пълномащабното нахлуване на Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г. съюзът наложи строги забрани върху вноса на руски петрол и въглища, но остави руския газ несанкциониран. Въведените мерки обаче се оказаха недостатъчни и така, въпреки силната опозиция, се стигна и до санкции за газовия сектор.

Решението идва десет дни преди Унгария да поеме ротационното председателство на ЕС от 1 юли.

В продължение на седмици страната, управлявана от популисткото правителство на Виктор Орбан, заплашваше да наложи принципно вето на пакета, тъй като се противопоставя на повечето допълнителни енергийни санкции срещу Москва.

Съпротивата на Берлин обаче дойде като изненада. Притесненията на Германия дори не бяха свързани с газа, а, както обясни канцлерът Олаф Шолц, опасенията са заради нови задължения за износителите от ЕС .

В крайна сметка преговарящите отстъпиха пред аргументите на Германия, като премахнаха клауза, която щеше да засегне дъщерни компании на европейски дружества, които все още оперират в Русия, но се очаква това да е временно - докато се проучат потенциалните ефекти, казаха трима дипломати от ЕС.

Унгария от своя страна подкрепи забраните за втечнен природен газ, след като получи уверения, че подкрепяното от Русия разширяване на ядрената ѝ централа Paks II няма да бъде санкционирано, според други трима дипломати.

След като в крайна сметка санкциите срещу втечнения руски природен газ бяха одобрени, сега европейските лидери спорят дали да ги наложат и върху Беларус, която се смята за задната врата за санкционираните стоки на Русия.

Въпросът е бил насрочен за обсъждане в четвъртък следобед, според двама дипломати от ЕС, отбелязва Politico. Към момента Германия и Франция се въздържат от подобни планове поради опасения, че те ще повлияят на продажбите на луксозни стоки.

След пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през 2022 година, 27-те държави от ЕС намалиха зависимостта си от руски газ с около две трети. Но около 10% от доставките нa синьо гориво, включително втечнен природен газ, все още идват от Русия.

Кремъл продължи да внася и препродава руски втечнен газ LNG, който транспортира с танкери и въпреки че руският втечнен природен газ представляваше едва 5 % от потреблението на газ в ЕС през 2023 г., се оказа, че това е донесло около 8 милиарда евро печалби за Кремъл. Според Politico новите санкции ще засегнат около една четвърт от тази печалба, тъй като не се забранява директният внос в блока.

Ограниченията все пак ще принудят Москва да преразгледа своя бизнес модел за втечнен природен газ – особено за доставките, които изпраща в Азия през Европа. Сега Русия вероятно ще трябва да пренасочи тези пратки през Арктическо море, което ще изисква специално оборудвани ледоразбивачи, които са в недостиг.

В Европа все още достига руски газ по газопровода "Турски поток" - по точно чрез втората му тръба, която минава през България до Сърбия и Унгария. Скоро това ще остане единственото действащо трасе за руски газ на континента, след като Северен поток 1 и 2 не функционират, а тръбите през Украйна няма да се използват при изтичане на договора с "Газпром".

Financial Times: Русия заобикаля тавана и продава петрол над $60 за барел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Невниманието на Facebook към защитата на паролите ѝ донесе глоба от 91 млн. евро

Компанията майка на Facebook е осъдена да плати 91 млн. евро глоба

17:27 - 27.09.2024
Важно днес

Служебният кабинет внезапно сменя представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим"

Няма мотиви за поисканата от министър Владимир Малинов промяна

16:58 - 27.09.2024
Важно днес

Жилища на терен, отреден за спорт. Кметът на "Триадица" в София е против нов строеж

Проектът е за застрояване на "Мотописта"

15:18 - 27.09.2024