Financial Times: Русия заобикаля тавана и продава петрол над $60 за барел Снимка: © Getty Images

Русия заобикаля почти напълно тавана от 60 долара за барел руски нефт. Това съобщава "Файненшъл таймс", като се позовава на представители на Европейския парламент.

Високопоставен европейски служител казва, че "почти нито една" от доставките на руски суров петрол по море през октомври не е била направена при цена под лимита от 60 долара за барел, който Г-7 и неговите съюзници се опитаха да наложат.

Ограничението на цената на руския нефт беше наложено в края на 2022 година, заедно със забраната на ЕС за внос по море на руски петрол, която е част от санкциите срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

България е единствената държава в Съюза, която получи временна отстъпка да получва руски нефт по море, докато рафинерията на руската компания "Лукойл" в Бургас се подготви за работа с неруски петрол.

Целта на наложената горна граница от 60 долара за барел руски нефт е да се ограничат приходите на Кремъл, с които се финансира войната в Украйна.

Тя обаче не се спазва и това принуждава западните държави да търсят начини да засилят една от ключовите си икономически санкции срещу Москва, посочва финансовото издание.

През последните дни представители на ЕС проведоха дискусии за засилване на наложено ограничение, включително опции за ограничаване на достъпа на Русия до използваните на пазара петролни танкери.

Притесненията сред западните партньори са подкрепени от официалната руска статистика за продажбите на петрол през октомври, която показва, че получената средна цена е била над 80 долара за барел.

И макар руската икономическа статистика да е поставена под съмнение по време на войната в Украйна, регистрираното ниво е основата за начислените от Москва данъци върху износа на петрол.

Финансовото издание отбелязва, че по-високите цени на руския петрол нанасят удар по усилията на Г-7 да ограничи средствата, които текат към Кремъл, за да финансира пълномащабното си нахлуване в Украйна, и идва в момент, когато Киев постигна само ограничен напредък в своята контраофанзива.

Въпреки че мерките се радваха на известен успех в началото, Русия се оказа умела в противодействието им, изграждайки своя така наречен "сенчест флот" от остарели петролни танкери, за да заобиколи западните санкции, посочва изданието.

Politico: Русия е спечелила 1 млрд. евро, като заобикаля ембаргото през "Нефтохим" (Обновена)

Средната цена на Уралс, който е основният експортен клас петрол на Русия, се повиши над границата от 60 долара за барел това лято. Цените в световен план се покачиха заради ограничаването на доставките от Саудитска Арабия и Москва в рамките на "ОПЕК +" .

През август почти 3/4 от всички морски потоци от руски суров петрол са пътували без западна застраховка, което ключов знак, че все повече започва да се заобикаля наложения ценови таван, отбелязва изданието.

През октомври само 37 от 134-те кораба, които са превозвали руски петрол, са имали западна застраховка.

Европейските служители не изключват възможността и руски петролни компании или търговци да предоставяли фалшиви деколарации, че цената на нефта, който транспортират, е под 60 долара за барел.

Механизмът, по който е ставало това, е бил ползван и преди - чрез раздуване на разходите за доставка.

Западните партньори обмислят варианти как да ограничат възможностите на Русия да заобикаля санкциите. Служител на Министерството на финансите на САЩ заявява пред изданието, че целта е "да се накарат възможно най-много барели петрол да пътуват под тавана", но и "да се променят стимулите на Русия по начин, който да я накара да направи труден избор".

Според професор Джефри Соненфелд от Училището по мениджмънт на Йейл, увеличените транспортни разходи за руския петрол все пак са ограничили печалбите на Москва.

По думите му по-високите застрахователни премии, увеличеният капацитет на пристанищата и новите капиталови разходи са добавили около 36 долара за барел към разходите за продажбите на руски петрол, което ограничава реализираните от Москва печалби.

Междувременно членовете на Г-7 вече засилват мерките относно прилагането на ценовия таван. Миналата седмица Обединеното кралство санкционира Paramount Energy & Commodities DMCC, базиран в Дубай търговец, заявявайки, че е бил "използван от Русия, за да смекчи удара на санкциите, свързани с петрола".

Министерството на финансите на САЩ поиска информация от 30 компании за управление на кораби за 98 плавателни съда, за които подозира, че нарушават тавана, посочи източник, запознат с въпроса, съобщи преди време агенция Ройтерс.

Цената, която Русия получава за петрола си, все още е под тази на Брент, използващ се за референтна стойност на суровия петрол в света, която през октомври беше средно 89 долара за барел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024