ЕС откри доказателства, че служители са били шпионирани от израелска фирма Снимка: © Getty Images

Европейският съюз e открил доказателства, че телефони, използвани от някои от служителите, са били компрометирани от шпионски софтуер на израелска компания. Това става ясно в писмо на висш служител на блока, съобщава "Ройтерс". Писмото е изпратено до европейския депутат Софи Инт Велд ("Обнови Европа").

Комисарят по правосъдието в ЕС Дидие Рейндерс казва, че през 2021 г. технологичният гигант Apple го е уведомил, че неговият iPhone вероятно е бил хакнат с помощта на "Pegasus" - инструмент, разработен и продаван на правителствени клиенти от израелската фирма за наблюдение NSO Group.

Заради сигналът на Apple личните и служебните устройства на Рейндерс са били проверени заедно с други телефони, използвани от служители на Европейската комисия, се казва в писмото.

Въпреки че при разследването не са намерени убедителни доказателства, че телефоните на Рейндерс или на служителите на ЕС са били хакнати, следователите са открили "индикатори за компрометиране" - термин, който се използва в областта на сигурността, за да се опише, че съществуват доказателства за извършено хакване.

В писмото на Рейндерс не се посочват повече подробности и той посочва, че "не е възможно тези индикатори да бъдат отнесени с пълна сигурност към конкретен извършител". Разследването все още е в ход.

От израелската фирма NSO Group казват, че са готови да сътрудничат за разследването на ЕС.

"Нашето съдействие е още по-важно, тъй като до момента няма конкретни доказателства, че е извършено нарушение. Всяко незаконно използване от страна на клиент, насочено към активисти, журналисти и т.н., се счита за сериозна злоупотреба", казва говорител на компанията пред "Ройтерс".

Срещу фирмата е заведено дело от Apple за нарушаване на условията за ползване и споразумението за услуги.

През април стана ясно, че Европейският съюз разследва дали телефоните, използвани от Рейндерс и други висши европейски служители, са били хакнати с помощта на софтуер, разработен в Израел. По това време Рейндерс и ЕК отказаха да коментират доклада.

Признанието на Рейндерс в писмото за хакерската дейност е направено в отговор на запитвания от европейски законодатели, които по-рано тази година сформираха комисия, която да разследва използването на софтуер за наблюдение в Европа.

Миналата седмица комисията обяви, че разследването е установило, че 14 държави-членки на ЕС, са закупили в миналото технология от NSO.

В писмото на Рейндерс, се казва, че длъжностни лица в Унгария, Полша и Испания са били или са в процес на разпитване за използването на софтуера Pegasus.

Евродепутатката Инт Велд посочва, че е наложително да се установи кой е набелязал Комисията, като казва, че би било особено скандално, ако зад тези действия стои държава-членка на ЕС.

Европейската комисия повдигна въпроса и пред израелските власти, като ги помоли да предприемат мерки за "предотвратяване на злоупотребата с техните продукти в ЕС", се казва в писмото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024