Снимка: © Getty Images

Европейският съюз e открил доказателства, че телефони, използвани от някои от служителите, са били компрометирани от шпионски софтуер на израелска компания. Това става ясно в писмо на висш служител на блока, съобщава "Ройтерс". Писмото е изпратено до европейския депутат Софи Инт Велд ("Обнови Европа").

Комисарят по правосъдието в ЕС Дидие Рейндерс казва, че през 2021 г. технологичният гигант Apple го е уведомил, че неговият iPhone вероятно е бил хакнат с помощта на "Pegasus" - инструмент, разработен и продаван на правителствени клиенти от израелската фирма за наблюдение NSO Group.

Заради сигналът на Apple личните и служебните устройства на Рейндерс са били проверени заедно с други телефони, използвани от служители на Европейската комисия, се казва в писмото.

Въпреки че при разследването не са намерени убедителни доказателства, че телефоните на Рейндерс или на служителите на ЕС са били хакнати, следователите са открили "индикатори за компрометиране" - термин, който се използва в областта на сигурността, за да се опише, че съществуват доказателства за извършено хакване.

В писмото на Рейндерс не се посочват повече подробности и той посочва, че "не е възможно тези индикатори да бъдат отнесени с пълна сигурност към конкретен извършител". Разследването все още е в ход.

От израелската фирма NSO Group казват, че са готови да сътрудничат за разследването на ЕС.

"Нашето съдействие е още по-важно, тъй като до момента няма конкретни доказателства, че е извършено нарушение. Всяко незаконно използване от страна на клиент, насочено към активисти, журналисти и т.н., се счита за сериозна злоупотреба", казва говорител на компанията пред "Ройтерс".

Срещу фирмата е заведено дело от Apple за нарушаване на условията за ползване и споразумението за услуги.

През април стана ясно, че Европейският съюз разследва дали телефоните, използвани от Рейндерс и други висши европейски служители, са били хакнати с помощта на софтуер, разработен в Израел. По това време Рейндерс и ЕК отказаха да коментират доклада.

Признанието на Рейндерс в писмото за хакерската дейност е направено в отговор на запитвания от европейски законодатели, които по-рано тази година сформираха комисия, която да разследва използването на софтуер за наблюдение в Европа.

Миналата седмица комисията обяви, че разследването е установило, че 14 държави-членки на ЕС, са закупили в миналото технология от NSO.

В писмото на Рейндерс, се казва, че длъжностни лица в Унгария, Полша и Испания са били или са в процес на разпитване за използването на софтуера Pegasus.

Евродепутатката Инт Велд посочва, че е наложително да се установи кой е набелязал Комисията, като казва, че би било особено скандално, ако зад тези действия стои държава-членка на ЕС.

Европейската комисия повдигна въпроса и пред израелските власти, като ги помоли да предприемат мерки за "предотвратяване на злоупотребата с техните продукти в ЕС", се казва в писмото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"