ЕС подготвя общи действия след спирането на газа за България и Полша Снимка: © Getty Images

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи спирането на природния газ за България и Полша като "пореден опит на Русия да използва газа като инструмент за изнудване".

"Това е несправедливо и неприемливо и показва за пореден път, че Русия е ненадежден доставчик на природен газ", се казва в позиция на Фон дер Лайен.

Тя посочва, че както ЕК, така и националните правителства са подготвени за този сценарий и поддържат постоянна връзка помежду си.

"Положихме усилия да гарантираме алтернативни доставки и възможно най-добри наличности в газохранилищата в ЕС. Държавите членки имат планове за справяне в подобен сценарий и работим с тях в координация и солидарност. Предстои да се проведе среща на координационната група за природния газ, разгръщаме координирана реакция на ниво ЕС", каза тя.

"Европейските граждани могат да са сигурни, че сме единни и напълно солидарни с държавите членки, които са засегнати от това ново предизвикателство. Европейските граждани могат да разчитат на пълната ни подкрепа", заявява Урсула фон дер Лайен.


Кирил Петков: Няма да се поддадем на рекет от "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024