Кирил Петков: Няма да се поддадем на рекет от "Газпром"

Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите.

Това каза премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерски съвет часове след като "Газпром" предупреди българската страна, че ще спре подаването на природен газ.

Петков обяви, че правителството ще прегледа всички договори с руската газова компания, като намекна, че може да се предприемат мерки по линия на договора за транзит на природен газ по т.нар. "Балкански поток" към Сърбия и Унгария.

"След милиардите, похарчени за "Турски поток", виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ. Има джип на "Аркад" в гаража на г-жа Арнаудова, нямаме три милиарда в хазната, нямаме диверсификация", каза той.

Премиерът е провел разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е посочила, че проблемът с доставките на газ за България е "проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи".

"Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, вкл. готов план за алтернативни източници, каза още Петков.

Александър Николов: Русия използва природния газ като политическо оръжие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024