Кирил Петков: Няма да се поддадем на рекет от "Газпром"

Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите.

Това каза премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерски съвет часове след като "Газпром" предупреди българската страна, че ще спре подаването на природен газ.

Петков обяви, че правителството ще прегледа всички договори с руската газова компания, като намекна, че може да се предприемат мерки по линия на договора за транзит на природен газ по т.нар. "Балкански поток" към Сърбия и Унгария.

"След милиардите, похарчени за "Турски поток", виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ. Има джип на "Аркад" в гаража на г-жа Арнаудова, нямаме три милиарда в хазната, нямаме диверсификация", каза той.

Премиерът е провел разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е посочила, че проблемът с доставките на газ за България е "проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи".

"Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, вкл. готов план за алтернативни източници, каза още Петков.

Александър Николов: Русия използва природния газ като политическо оръжие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023